Locuri din Banat

Turnul de apă din Iosefin se transformă în Centrul Cultural Castelul de Apă

Miercuri, 7 aprilie, a avut loc lansarea proiectului „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”, la Turnul de Apă, pe strada Gh. Barițiu nr.3. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener.

RETIM

Obiectivul urmărit prin reabilitarea turnului și transformarea lui este cel al stimularea dezvoltării economico-sociale la nivelul municipiului Timișoara prin reabilitarea și valorificarea patrimoniului cultural și istoric al orașului.

Fluturi și albine vii - expoziție

Proiectul dorește activarea unui spațiu neglijat și revendicarea patrimoniului istorico-industrial prin transformarea Turnului de Apa Iosefin într-un spațiu cultural permanent. Construcția se prezintă în stare tehnica bună dar cu degradări apărute datorită expunerii la intemperii. Se urmăreste prin mijloace simple integrarea unei noi funcțiuni în spațiul existent. Transformarea încearca sa limiteze intervențiile având ca obiectiv păstrarea în mare măsura a elementelor inițiale inclusiv a celor doua rezervoare.

Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spatii expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ și grupuri sanitare), care împreuna să constutuie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertina.

Lucrarile vor consta în: restaurarea scarilor și balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral și se va amplasa un planșeu metalic în interior (spațiu foaier), se va păstra rezervorul 2 dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va inlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente caramidă aparentă/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.

Valoarea totală a proiectului este de 10.921.581,94 lei, din care 7.358.432,65 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE (85%), 1.298.546,94 lei reprezintă cofinanțarea națională (15%) și 2.164.546,90 lei reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect, din valoarea totală eligibilă a proiectului. Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare a fost semnat in data de 30.09.2020, iar data de finalizare a proiectului este 29.02.2024.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns