Oameni din Banat

Un bănățean pleacă, pentru a cincea oară, pe celebrul traseu El Camino. Peste 800 de kilometri, pe jos, în 30 de zile

Marian Apostol are 59 de ani și este un veteran al pelerinajelor pe El Camino. Are la activ patru trasee, dintre care ultimul în 2020, chiar cu fiul său Andrei, în vârstă de 33 de ani. Anul acesta, Marian Apostol a făcut o rută combinată a traseelor, pe care le-a parcurs până acum, și speră să ajungă cu succes la finalul drumului. De această dată, va fi însoțit de un prieten din Reșița.

RETIM

Marian Apostol și Costel Stancu își propun să parcurgă, pe jos, circa 800 de kilometri, în aproximativ 30 de zile.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

„Plec începând cu 20 mai, împreună cu poetul Costel Stancu din Reșița. Ruta este  combinație de șase trasee Camino (Del Norte – Primitivo – Francez – Finisterre – Muxia – Dos Faros) și peste 800 km, per pedes apostolorum, ce străbat patru comunități autonome (Țara Bascilor, Cantabria, Asturia, Galicia). Un traseu total de peste 800 de kilometri, pe care vrem să-l facem în aproximativ 30 de zile. Pentru mine acesta este cel de-al cincilea traseu. Acum pornesc pentru prima dată cu cineva din Reșița, care de vreun an de zile se pregătește intens să participe la această aventură”, povestește Marian Apostol.

Poetul Costel Stancu este la prima încercare de acest fel. Inițial i s-a părut o aventură fără rost, însă și-a schimbat părerea după ce a ascultat poveștile lui Marian Apostol.

„Inițial, când l-am auzit pe prietenul Marian Apostol, cu care o să plec pe acest traseu, am surâs, așa, am zâmbit. O, ce nebunie! Ce să faci pe un asemenea traseu, o lună de zile? Adevărul este că oamenii care nu au ajuns să se convingă că doresc să facă un astfel de traseu, vor râde la început și te vor considera puțin țăcănit. Nu o să fiu ipocrit, să spun că merg pe acest traseu în scop religios, să-mi găsesc mântuirea, deși componenta religioasă va apărea, pentru că apare în viața fiecărui om. În același timp, nu mă duc acolo pentru a mă reinventa, mă duc în spre ceva care sper să mă îmbogățească, să adauge ceva ființei mele. Nu am mai făcut așa ceva, mai ales pentru o perioada atât de lungă. În primul rând, călătoriile au tendința să-ți intensifice emoțiile și asta mă interesează pe mine. Atunci când te simți obosit, te poți așeza pe o piatră și poți să te odihnești și poți pleca mai departe, important este să te conectezi emoțional la spiritul locurilor”, spune Costel Stancu.

Cei doi caminarzi, care se pregătesc în această perioadă pentru plecare, pe dealurile și munții din preajma Reșitei. Ei speră să ajungă cu bine la capătul traseului, în Piața Obradario din Santiago de Compostela, unde chiar dacă rutele El Camino se sfârșesc, pentru ei nu va fi finalul drumului. Marian și Costel vor să mai parcurgă încă 200 de kilometri, până la locul numit Capătul pământului, pe malul Oceanului Atlantic

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns