Locuri din Banat

Un conac ruinat din Banat va fi transformat în obiectiv turistic. A aparținut o vreme soției prim-ministrului maghiar

FOTO http://www.monumenteuitate.ro

lafetecochete.ro/În satul Clopodia, în județul Timiș, se află Conacul Wekerle-Petala, o bijuterie arhitecturală care acum e în paragină. Construit inițial în stilul barocului rural, conacul a fost modificat în timp, adoptând apoi forme neoclasice care reflectă gustul rafinat al vremurilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

RETIM

Fațada clădirii impresionează cu o loggie spectaculoasă încadrată de două turnuri, plasate în mod asimetric față de axul de compoziție generală a clădirii. Transformările ulterioare, inclusiv lucrările de consolidare a structurii, au adus modificări atât la nivelul fațadei, cu contraforturi poziționați strategic, cât și în amenajarea interioară, ca urmare a intervențiilor din perioada comunistă.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Primarul comunei Jamu Mare, Petre Gagea, spune că administrația locală a preluat imobilul de la foștii proprietari și caută o sursă de finanțare pentru renovarea domeniului.

Luăm măsuri pentru punerea în siguranță, o facem în perioada următoare anumite lucrări, oprim degradarea și până când vom reuși să-l reabilităm, măcar fie pus în siguranță, nu se dărâme de tot.  Este, din păcate, într-o stare avansată de degradare. Ne dorim să-l reabilităm, să-l aducem la forma inițială, lucrăm și la proiectul pentru reabilitare, doar va mai dura puțin. Eu sunt încrezător o reușim obținem finanțare pentru reabilitarea lui. Ne dorim să-l punem în valoare, am vrea organizăm evenimente culturale, de toate felurile acolo. Toată proprietatea are 4,2 hectare și ne dorim punem în valoare inclusiv curtea, devină un obiectiv pe care să-l viziteze oamenii”, spune primarul Petre Gagea.

Conacul a aparținut o vreme soției primului ministru maghiar

Conacul se află la aproximativ șapte kilometri de drumul naţional, ce trece în apropierea graniţei cu Serbia, în mica localitate numită Clopodia. Prima atestare documentară a localităţii apare în 1598, într-un act turcesc în acea perioadă Banatul fiind sub stăpânire otomană.

Localitatea este menționată din nou în conscripția din anul 1717, după intrarea Banatului în componența imperiului Habsburgic, odată cu înfrângerea armatelor otomane din 1716 şi pacea de la Passarowitz stabilită în anul 1718. După anexarea Banatului la Imperiul Habsburgic, drepturile la proprietate nu mai sunt recunoscute şi toate terenurile intră în posesia coroanei Habsburgice.

Proprietățile vor fi vândute coloniștilor germani, astfel reședințele nobiliare extraurbane din Banat datează cel mai devreme de la sfârșitul secolului XVIII – începutul secolului XIX. Astfel Clopodia este cumpărată în anul 1826 de către Janics Istvan, care o vinde către familia Zombori în anul 1838.

Despre conac se știe că ar fi fost construit în 1840, de către Nyeky Antal, fiind apoi moştenit de sora sa, Parnói Leona. mai poi a ajuns, în 1889, în posesia lui Parnói Gizella, soţia prim-ministrului maghiar de la acea vreme, Wekerle Sándor. Acesta își va vinde proprietatea, imediat după Marea Unire din 1918 unui general român, Vintilă Petala. A rămas în posesia lui până ]n 1951, când acesta împreună cu familia lui au părăsit domeniul și au fugit la Paris.

A fost folosit de comuniști ca spațiu de depozitare, şcoală şi tabără pentru copii. În anii ’90 , s-a retrocedat familiei Mariei – Rose Mociornita, strănepoata generalului, care o vinde proprietatea familei Erina, de la care a ajuns la Primăria Jamu Mare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns