INEDIT

VIDEO Cum se redă viața cărților vechi și rare din colecția celui mai mare muzeu din Timișoara

Cărțile vechi și rare sunt de multe ori bolnave, așa cum se exprimă experții. Au nevoie, la fel ca oamenii, de atenție deosebită pentru a fi repuse pe drumul cel bun. Cu asta se ocupă Luminița Bujancă. Este restaurator de carte veche în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Național al Banatului.

RETIM

„În laboratorul de restaurare hârtie carte veche, vin obiecte bolnave. Cărțile, ca și oamenii, îmbătrânesc. Sunt rănite, sunt mutilate, uneori chiar ucise. Trupurile cărților au nevoie de însănătoșire. Această însănătoșire se realizează în cadrul laboratorului nostru. O restaurare poate fi asemănată cu o operație de chirurgie plastică a oamenilor. 

Fidelity by Iulius Mall

La noi vine obiectul bolnav. Pentru a-i stabili diagnosticul, acesta trebuie cercetat. Noi colaborăm cu muzeografi, investigatori chimici, fizici și biologici, cu fotograful instituției. Restaurarea se realizează pentru a aduce obiectul la o stare cât mai apropiată de starea lui inițială și pentru a-i stopa degradările, pentru a reda obiectul la o stare cât mai apropiată de starea lui inițială și pentru a reda obiectul circuitului expozițional. 

Se realizează astfel tratamente complexe de curățire, neutralizare, reîntregire, hidratări și presări intermediare și finale. O activitate migăloasă care cere multă dragoste de carte”, spune Luminița.

Mai multe despre Luminița, membră din echipa Muzeului Național al Banatului din Timișoara, și această meserie nobilă, vă va povesti chiar ea în videoul următor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns