VIDEO Misterioasa peșteră din Banat, unde dacii și-ar fi ascuns comorile. Locul a dat naștere la zeci de legende
În pitorescul Defileu al Cazanelor Mari, un loc plin de frumusețe și mister, se află o minunată bijuterie a naturii: Peștera Veterani. Chiar dacă este mică ca dimensiune, această peșteră ne dezvăluie o istorie fascinantă, adăpostindu-se la aproximativ 70 de metri deasupra apelor Dunării. Cu toate acestea, accesul la ea este puțin mai neobișnuit, fiind posibil doar cu ajutorul unei bărci, șalupe sau vaporaș.
Povestea sa începe cu aproximativ 400.000 de ani în urmă, când primele urme ale vieții umane s-au înregistrat în aceste peșteri. Cu trecerea timpului, Peștera Veterani a devenit un loc al legendelor și misterului, adăpostind secrete încântătoare. Se spune că peștera ar fi fost sanctuarul lui Zamolxis, zeul geto-dacilor, și că ar putea să ascundă comori de aur. Legendele și istoriile prezentate de ghizi în timpul vizitei sunt cu adevărat captivante.
Numele acestei peșteri provine de la Veterani, aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece care se afla la Caransebeș în secolul al XVII-lea. Veterani a refortificat peștera, dându-i astfel numele său.
Peștera Veterani a atras întotdeauna atenția căutătorilor de comori din întreaga lume. Legende vechi susțin că un tezaur de argint al împărătesei Maria Tereza din Imperiul Austro-Ungar sau comorile țarului sârb Obrenovici sunt ascunse într-o cavernă înconjurată de stânci. Se spune că în vremea domnitorului Cuza, Obrenovici, prințul Serbiei, care se certase cu fratele său, Mihai, a trecut în România cu 80 de cai încărcați cu saci de aur. Toți soldații sârbi care au transportat această comoară au fost, după ascundere, uciși, iar singurul indiciu cu privire la locul unde este ascunsă comoara este o piatră pe care este încrustat un șarpe.
În plus, se vorbește despre comorile neamului Basarab. Starețul Nicodim, descendent al acestei familii, se spune că a luat o parte din această comoară pentru a construi Mănăstirea Tismana, ascunzând restul într-o peșteră din Clisura Dunării.
Conform legendelor locale, daci au avut un altar în interiorul peșterii, unde se închinau lui Zamolxis și făceau sacrificii de animale și păsări în cinstea zeilor. Acest lucru explică descoperirea oaselor de păsări și animale în câteva adăposturi sculptate în piatră, care au fost găsite de arheologi.
Un aspect deosebit al Peșterei Veterani este că accesul la ea este posibil doar pe apă. Cunoscută și sub numele de „Peștera lui Veterani“, „Peștera din Pâlnia Curii“ sau „Peștera Piscabara“, aceasta se ridică la o înălțime de aproximativ 70 de metri deasupra apei, având o lungime totală de 173 de metri și o lățime de 40 de metri.
Legende vechi povestesc că o rază de soare străpunge peretele peșterii dimineața și cade exact pe altarul unde dacii făceau sacrificii. Această poveste este susținută de descoperirea unei cantități mari de oase de păsări în interior. Cu trecerea timpului, romanii au fost impresionați de această istorie străveche și au ridicat ziduri în peșteră, transformând-o într-o mică cetate pe care au numit-o „Peth“.
În anul 1400, Imperiul Austriac a construit aici o fortăreață, iar în 1692, fortăreața a fost condusă de generalul austriac de origine italiană, Friedrico Veterani. La sfârșitul secolului al XVII-lea, Imperiul Austriac a consolidat fortificațiile pe ruinele fortăreței romane, construind un avanpost militar fortificat. Peștera putea adăposti până la 250 de soldați și era folosită ca refugiu în timpul atacurilor turcești din acea perioadă. Fântâna din centrul peșterii a fost construită de prizonierii turci. În timpul celor două războaie mondiale, Peștera Veterani a servit și ca adăpost pentru haiduci, fiind folosită pentru stocarea muniției și hranei.
În explorarea acestei peșteri, arheologii au identificat fosile de urs de peșteră (Ursus spelaeus) și hienă de peșteră, fragmente de ceramică veche și fosile ale unor specii endemice. Pentru a vizita Peștera Veterani în siguranță, este necesară echipament adecvat și să fiți însoțiți de un ghid speolog. Această minunată peșteră poate fi explorată în oricare perioadă a anului, dar cu precădere în sezonul cald, între luna mai și octombrie.