Muzeul Banatului prezintă reportaj video despre coiful greco-ilir de la Găvojdia, un obiect care îmbină istoria și arta antichității. Reportajul video îl puteți viziona aici.
„Acest coif face parte din sezonul trei al seriei noastre Istoria României într-un obiect, care re-creează trecutul regiunii Banat, cea mai diversă din România, prin intermediul unor obiecte de artă uimitoare.
Coiful de la Găvojdia este un exemplu remarcabil al meșteșugului din Epoca Fierului timpurie și al legăturilor culturale dintre Banat și nord-vestul Balcanilor din secolele VI-V î.Hr.”, arată reprezentanții Muzeului Banatului.
Textul și prezentarea video sunt realizate de către arheologul Andrei Georgescu, iar conceptul filmului aparține lui Ana Tudor și Adrian Tudor. Această serie este realizată în colaborare cu Muzeul Național al Banatului din Timișoara și Consiliul Județean Timiș.
Elementele coifului de la Găvojdia
Coiful prezentat a fost descoperit în anul 2003 într-o carieră de nisip din râul Timiș, în apropierea satului Găvojdia, de unde și numele. Coiful este realizat din bronz și are o grosime de 2 – 3 mm. Înălțimea coifului este de 220 mm, lungimea sa este de 195 mm, în timp ce lățimea sa este de 150 mm. Atât apărătorile de obraz cât și zona frunții sunt decorate în relief și realizate din argint.
Coiful de la Găvojdia reprezintă un exemplu de măiestrie al artizanilor Primei Epoci Fierului. Prezența sa în sud – vestul României ilustrează legăturile culturale dintre această regiune și Balcanii de nord – vest în secolele VI – V î. Hr.