La 104 ani de la nașterea poetului Marius Munteanu, una dintre cele mai emblematice figuri ale poeziei în grai bănățean, Cristian Colojoară, un timișorean pasionat de cultura locală, a creat un proiect muzical inedit, realizat complet cu ajutorul unui software de inteligență artificială. Astfel, a luat naștere formația virtuală „Ana & Banda care nu-i”, care combină influențe muzicale contemporane, utilizând exclusiv versurile lui „Ceaica Marius”.
„De câțiva ani am avut această idee în minte. Inițial, mi-am propus să formez o trupă, dar a fost prea complicat. Recent, am descoperit un software de inteligență artificială și am început să-l explorez. Așa am ajuns să creez această formație virtuală. Am realizat că versurile se potriveau perfect cu un anumit sound și am încercat să redau exact atmosfera pe care o percep eu în ele. Pentru a face proiectul și mai interesant, am realizat și videoclipurile, tot cu ajutorul acestui software. Deși nu aveam experiență în domeniu, m-am dedicat acestui proiect câteva luni și a fost o experiență fascinantă”, a declarat Cristian Colojoară, cunoscut și pentru organizarea evenimentelor Serile Bănățene la Timișoara, în anii anteriori.
Marius Munteanu, care a activat ca poet timp de șase decenii, între 1936 și 2005, a fost un maestru al poeziei în grai bănățean, contribuind semnificativ la literatura dialectală, o direcție unică în istoria literaturii române, specifică regiunii Banatului. Prin proiectul lui Cristian Colojoară, opera lui Marius Munteanu nu doar că rămâne vie, dar este readusă în atenția publicului prin intermediul tehnologiei moderne.
„Pentru mine, Marius Munteanu este cel mai important poet din Banat. Poezia lui este diferită de versurile obișnuite în grai bănățean; aș spune că este o poezie cultă în acest dialect”, a adăugat Colojoară.
Proiectul include 12 piese disponibile pe YouTube, iar pentru colecționari a fost lansat un număr limitat de CD-uri. „A trebuit să merg până la București pentru a tipări CD-urile, deoarece am aflat că la Timișoara nu se mai produc, dar am vrut să fac asta pentru colecționari. Cel mai important moment pentru mine a fost când fiica lui Marius Munteanu a ascultat melodiile. Ea mi-a spus că, pe acest fond muzical, versurile capătă o altă profunzime decât atunci când sunt recitate de diferiți oameni. Prin muzică și imagini, am încercat să redau atmosfera pe care o simt eu în versurile lui Marius Munteanu”, a mai spus Cristian Colojoară.
Marius Munteanu s-a născut pe 21 august 1920, în localitatea bănățeană Murani, dar s-a stabilit în Timișoara încă din perioada gimnaziului. A fost profesor la diverse școli din zonă, inclusiv la Școala Generală din Rusca Montană și la Școala Pedagogică din Timișoara, până la pensionarea sa în 1980. În ianuarie 1991, împreună cu redactorul Ion Micu de la Radio Timișoara, Marius Munteanu a fondat Cenaclul radiofonic „Gura satului”.