INEDIT

VIDEO Poveștile femeilor din Banat care și-au adus contribuția în timpul Primului Război Mondial

Muzeul Național al Banatului a realizat o interesantă prezentare a poveștilor femeilor din Banat care și-au adus contribuția în timpul Primului Război Mondial.

RETIM

Filmulețul cuprinde fotografii din vechea colecție a Muzeului. În multe din ele apar surori medicale alături de soldații răniți pe care i-au îngrijit, acordându-le ajutor acestora împreună cu medicii, sau rugându-se pentru ei. O reprezentantă a Crucii Roșii stă alături de militari germani în fața Hangarului de Zeppeline de lângă comuna Sânandrei.

Winter Sale 2025

În fotografii surprinse în Gara de Nord din Timișoara, femeile își iau rămas-bun și își încurajează bărbații la plecarea pe front. Vizita arhiducesei Augusta la Timișoara a fost de asemenea surprinsă într-una din fotografii. Aceasta a fost implicată în acțiunile Crucii Roșii, precum și în alte activități filantropice, în timpul primei mari conflagrații mondiale. Fotografia a fost realizată în curtea Episcopiei Romano-Catolice de Cenad (cu reședința la Timișoara). În dreapta arhiducesei se află episcopul romano-catolic de Cenad (cu reședința la Timișoara), Iulius Glattfelder, urmat de episcopul greco-catolic de Lugoj, Vasile Hossu. Prezentarea este făcută de Teodora Moț, muzeograf, iar conceptul video îi aparține Anei Tudor.

MNaB a „deschis culisele” și a pornit un proiect video difuzat săptămânal.

„Culise deschise” la Muzeul Național al Banatului

Prezentarea face parte dintr-un proiect inițiat anul trecut de Muzeul Național al Banatului. „Din culisele muzeului” prezintă în mod virtual expoziții și piese de patrimoniu din colecții. 25 de materiale structurate într-o serie de documentare sunt prezentate săptămânal pe canalele de comunicare. ”Proiectul, pornit în perioada restricțiilor, reprezintă o alternativă la vizitarea fizică a expozițiilor muzeului, o alternativă prin care să aducem în fața publicului și vizitatorilor obiecte din depozite, dar și povestea lor. Deschidem culisele în fiecare marți – la ora 12 fix”, arată organizatorii.

Prezentarea obiectelor și a poveștilor este realizată de muzeografii instituției.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns