Rețete bănățene

Zestre culinară de vară din Timișoara. Ardeii umpluți, în zeamă multă, serviți cu multă smântână

Ungurii, dar doar în anumite zone, îi spun Supă de ardei umpluți. Altfel, tradițional, ardeii umpluți sunt o mâncare in sine, trebuie să aibă destulă zeamă când fierb in oală. Există anume soiuri de ardei gras galben pretabil pentru a fi umpluți, la bază nu foarte alungiți, cu mirosul de coajă parfumat Gustul lor e unul delicat, aromat de ardei, dulceag, nicidecum amărui.

RETIM

Dacă mergi in piețele din vestul țării, să ceri simplu ardei pentru umplut. În orice caz, dacă ai ardeii potriviți, nu e suficient. Căci nu te pui la masă când ai ardei umpluți in meniu dacă nu ai scos deja borcanul cu smântâna grasă, pâine și sarea.

Fidelity by Iulius Mall

Mi-a făcut mătușa pofta de Ardei umpluți cu multă zeamă. A scos supiera, eu am ales o față de masă cu zestre, cu model unguresc floral, Kalocsai. Nu întâmplător am ilustrat așa povestea de azi a ardeilor umpluți. Zona Kalocsa a Ungariei este renumită pentru ardeii și boiaua de ardei. Ardeii cultivați în zona Szentes sunt Hungarikum. Vă mai plimb cu povestea până să ajung în Bărăgan și să vă spun că grădinarii bulgari au adus ardeii și in Câmpia Panonică in sec. 19.

Acestea fiind zise, eu mi-am scos în farfurie 2 ardei și o lingură dolofană de smântână de la Laptaria cu caimac, de 35% grăsime. Spre deosebire de smântâna fermentată, e mai cremoasă, se unge singură pe pâine. Ceea ce am făcut, din obișnuință, din instinct, noi la Timișoara avem această tradiție: mâncăm toată smântâna înainte, pe felii groase de pâine, cu sare, spre „disperarea” celor care caută smântâna. Dacă mă-ntrebați cum arată ambalată smântână de la @Lăptăria cu Caimac, nu mai am cum. Până să-i fac poză, mătușa a ochit borcanul golit de Smântână dolofană care a ajuns in mașina de spălat vase, nu s-a supărat. Ați ghicit, il va folosi la zacuscă.

Zice impăcată, „când mai vorbești cu amicii tăi de la Lăptăria cu caimac, să le spui că fac o treabă grozavă. Tu te-ai săturat deja de la smântână, mâine mai avem ardei, iar eu m-am ales cu borcanul reciclat. Nu se știe ce vremuri vin. Mătușa mâine face 89.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns