Ghidul Banatului

Cum prepari vargabeles, celebra rețetă bănățeană de budincă de tăiței cu brânză de vaci

Banatul abundă de rețete care mai de care mai diverse și delicioase de-a dreptul. Fie că vorbim de bucătăria principală, cu feluri care mai de care mai complexe la gust și tehnică, sau de cea de desert, plină cu preparate tradiționale autentice, în Banat poți mânca de toate, pentru toate gusturile și pretențiile.

Un desert mai pretențios ca tehnică, de proveniență banato-maghiară, dar extrem de delicios este și vargabeles, o rețetă de tăiței cu brânză de vaci făcuți la cuptor care vor potoli pofta de dulce și pentru cei mai răsfățați ai casei. Se prepară destul de ușor, chiar dacă gospodinele trebuie să aibă mare grijă la timpii de coacere.

Ingrediente pentru vargabeles

Cum se prepară vargabeles

Începem prin a fierbe teițeii conform datelor de pe ambalaj. Amestecăm apoi ouăle cu zahărul și le mixăm până obținem compoziție omogenă. Adăugăm vanilia, făina și brânza, iar la final, amestecăm în aluat stafidele, cu o lingură din lemn.

Compoziția astfel obținută se transferă într-un bol mai mare, la care se adaugă și tățeii bine scurși. Înainte de asta, lăsăm o pătrime din compoziție deoparte, pentru mai târziu. Într-o tavă, pe care am uns-o cu ulei, punem teițeii amestecați cu brânză.

Peste turnăm compoziția pusă deoparte, ca un strat de protecție. Putem presăra totodată zahăr vanilat sau scorțișoară deasupra. Introducem tava la cuptor și o lăsăm la foc mic, până ce vargabelesul se rumenește deasupra. 

Se poate servi cald, dar este mai bun la temperatura camerei.

foto: https://deliciilekronstadt.ro/

Exit mobile version