INEDIT

Povestea tezaurului antic din Banat, găsit în timpul unor lucrări agricole, aflat acum la Muzeului Național de Istorie

FOTO
Ghidul Banatului

Tezaurul de la Sacoșul Mare a fost descoperit întâmplător, cu ocazia unor lucrări agricole, în anul 1961, dar, se pare, că data reală la care a fost găsit este cu patru ani mai devreme. Între data descoperirii și intervenția autorităților au fost deteriorate o parte dintre piesele ce alcătuiau tezaurul. În prezent sunt expuse douăzeci de obiecte în sala Tezaurului Istoric, iar restul de cinci fragmente de obiecte, care se mai aflau în componența tezaurului, se găsesc în depozitul Cabinetului Numismatic al MNIR.

RETIM

Tezaurul a fost descoperit de un localnic din satul Sacoşu Mare, comuna Darova, judeţul Timiş, în timp ce săpa gropi pentru vie în toamna anului 1960. Prima piesă descoperită a fost o verigă de aur, după care au fost scoase de sătean şi celelalte piese ale tezaurului.

Fluturi și albine vii - expoziție

Tezaurul de la Sacoșu Mare este format dintr-un total de douăzeci și cinci de obiecte. Întregul tezaur cântăreşte 1.298,28 grame de aur de mare puritate (22 carate), iar piesele sale se grupează în funcţie de tip în trei categorii: lingouri de aur, bijuterii şi sârme-lingouri.

Aceste piese au fost realizate prin plierea și ciocănirea unei plăci de aur, iar șase dintre cele treisprezece brățări simple au fost înfășurate în spirale pentru a lua forma unor discuri. Este interesant de menționat că motivele decorative ale acestor brățări includ incizii în stil „zigzag” și motive precum „ramura de brad”, sugerând o simbolistică solară.

Un alt tip de brățări din acest tezaur prezintă terminații în volute duble, cu fațete interioare netede, decorate cu motive incizate. Acestea sunt exemple ale meșteșugului avansat al epocii, fiind realizate prin tăierea longitudinală a extremităților brățărilor, transformându-le în două sârme, care apoi au fost înfășurate în volute pentru a forma discuri convexe.

Piese unice în România

În colecția de la Sacoșu Mare se găsesc și două brățări cu terminațiile într-un singur disc spiralat, piese unice în țară, alte exemplare asemănătoare fiind descoperite doar în colecții străine. Acestea completează imaginea unui tezaur bogat și divers.

Datarea tezaurului de la Sacoșu Mare s-a făcut cu ajutorul analogiilor cu motive decorative găsite pe ceramica din culturile Wittenberg, Tei, Gârla Mare și Otomani. De asemenea, au fost luate în considerare descoperirile similare de brățări în locuri precum Firiteaz, Secuieni și Hodiș, ceea ce a permis cercetătorilor să stabilească o cronologie pentru aceste obiecte valoroase.

Tezaurul de la Sacoșu Mare este un adevărat testament al măiestriei și simbolisticii epocii în care a fost creat, aruncând lumina asupra unor aspecte necunoscute ale istoriei și meșteșugurilor antice. Aceste piese excepționale pot fi admirate în cadrul expoziției permanente „Tezaurul Istoric” la Muzeul Național de Istorie a României, oferindu-ne o privire fascinantă în trecutul străvechi al acestei țări.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns