Locuri din Banat

Căsuțele drăgaicelor din Banat, atracție unică în România. Cum s-a reinventat un întreg complex turistic

Tomești, o comună din județul Timiș, găzduiește o atracție turistică unică în România: 30 de căsuțe din lemn pictate cu motive tradiționale românești. Căsuțele sunt amplasate pe un deal numit Dealul Dragelor și fiecare are un nume inspirat de ielele din mitologia românească.

RETIM

Căsuțele nu sunt destinate cazării turiștilor, ci doar admirării și relaxării. Cei care ajung la Valea lui Liman se pot fotografia cu ele și se pot bucura de natură în jurul lor, pe iarbă, pe pături, în hamace sau în leagăn. Căsuțele au o vechime de 30 de ani și au fost pictate manual, în trei nuanțe de culori.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Managerul complexului turistic din Tomești spune că acest proiect este unic în România și că prorietarii au vrut să le redea viață căsuțelor care nu mai puteau fi folosite pentru cazare. „Fiecare poartă o denumire. Sunt nume de Drăgaice. Locul se numește Dealul Dragelor, iar drăgaicele sunt cumva ielele din mitologia românească. Fiecare căsuță din cele 30 are o denumire, un nume de dragă, de zână. Nu le mai putem folosi la cazare, de vreo șase ani, pentru că ar fi foarte dificil de autorizat și atunci am decis ca întreaga zonă să fie transformată în una de plimbare și relaxare. Avem doi oameni care se îngrijesc de zona verde de acolo și să fie mereu curățenie”, spune Nicoleta Grecu, managerul complexului Valea lui Liman.

În vecinătatea Dealului Dragelor, proprietarii Complexului Valea lui Liman au amenajat o mică fermă, în care au deja câteva zeci de păsări și animale. Accesul în ambele obiective este absolut gratuit.

Ce sunt Drăgaicele sau Sânzienele

Drăgaicele sau sânzienele sunt niște personaje mitice din folclorul românesc, care sunt asociate cu sărbătoarea de 24 iunie, când se celebrează și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ele sunt considerate a fi niște zâne frumoase și bune, care coboară pe pământ în această zi și aduc multe beneficii oamenilor și naturii. Numele lor provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Ele mai sunt cunoscute și sub alte nume, precum Frumoasele, Zânele sau Ielele.

Drăgaicele sau sânzienele au și o legătură cu solstițiul de vară, ziua cea mai lungă a anului, care marchează mijlocul verii agrare. În această perioadă, se spune că cerurile se deschid și că Sânzienele dansează și cântă pe câmpii sau prin păduri.  Ele au puteri magice asupra florilor, plantelor de leac, copiilor, femeilor, animalelor și recolte. Ele pot aduce iubire, fertilitate, sănătate și belșug celor care le respectă și le cinstesc. Dar ele pot fi și răzbunătoare cu cei care le supără sau le nesocotesc, provocându-le boli, nenorociri sau vijelii.

Există multe tradiții și superstiții legate de Drăgaice sau Sânziene. De exemplu, se spune că fetele care își pun sub pernă flori de sânziene în noaptea de 23 spre 24 iunie își vor visa ursitul. Sau că cei care se spală pe față cu roua de sânziene vor fi frumoși și sănătoși tot anul. Sau că cei care își fac coronițe din sânziene și le aruncă pe casă vor avea noroc și belșug în gospodărie. Sau că nu este bine să dormi în noaptea de Sânziene, pentru că riști să fii luat de ele sau să te îmbolnăvești.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns