INEDIT

Ce sărbătorim de fapt pe 3 august, de Ziua Timișoarei, capitala Banatului

Ghidul Banatului

Chiar dacă mai toți timișorenii știu că ziua orașului este pe 3 august, bucurându-se de evenimentele care urmează pentru a celebra data, nu foarte mulți știm ce s-a întâmplat de fapt pentru ca ziua să devină atât de importantă pentru orașul de pe Bega. Specialiștii de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara au consemnat, într-o postare online, ce semnificație are de fapt ziua de 3 august, Ziua Timișoarei.

RETIM

3 august 1919. În Timișoara au intrat primele unități ale armatei române, sub comanda colonelului Economu, în uralele mulțimii entuziasmate. În piața din centrul orașului, care de atunci se va numi „Piața Unirii”, armata a fost primită de oficialitățile locale și de reprezentanți ai minorităților. Pentru a pecetlui actul unirii Banatului cu România, au sosit la Timișoara, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu și ministrul Consiliului Dirigent Ștefan Cicio-Pop.

Fluturi și albine vii - expoziție

Străzile orașului erau împodobite de sărbătoare.

Peste ani, rememorând această zi, dr. Aurel Cosma va consemna: ”Într-adevăr nu era decât la 3 August 1919 când oraşul Timişoara şi-a deschis porţile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânire veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului. Nu se poate cuprinde în cuvinte însufleţirea nemărginită  a românilor de aici, care au venit în număr de aproape o sută de mii, ca să întâmpine glorioasa noastră armată”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns