Primăria Timișoara a reglementat accesul acestora în mijloacele de transport în comun. Conform reglementărilor locale, câinii de talie medie și mare trebuie să fie ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham și cu botniță, în timp ce câinii de talie mică trebuie să fie ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham ori în brațe sau în cușcă/geantă de transport. Pisicile sau alte animale mici au acces în mijloacele de transport în comun ținute în cușcă sau în geantă de transport.
Deținătorii de animale de companie pot fi însoțiți de maxim un animal de talie medie sau mare, iar în cazul animalelor de talie mică, în funcție de capacitatea permisă de cușcă/geantă de transport și cu respectarea cerințelor etologice în funcție de specie/rasă. De asemenea, este necesar ca proprietarul să aibă asupra sa carnetul de sănătate care să ateste efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, deparazitări și vaccinări la zi, avizat de către medicul veterinar curant (precum și identificarea și înregistrarea în sistemul național RECS, pentru câini).
Este important de menționat că deținătorul animalului de companie va achita și compostă biletul de călătorie pentru acesta. Recomandăm locuitorilor din Timișoara să aleagă cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun și să evite orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate, astfel încât să se poată asigura distanțarea de minim un metru față de celelalte persoane.
Conducătorul de bord sau controlorii de pe mijloacele de transport în comun au dreptul să solicite persoanei însoțite de animal părăsirea mijlocului de transport în situația în care acesta nu respectă prevederile menționate. Prin respectarea acestor reguli, putem contribui cu toții la menținerea unui climat civilizat și la asigurarea egalității de drepturi între locuitorii municipiului Timișoara.