CleverEat funcţionează de nouă luni. Este un start-up pus în aplicare de Rareş Mara şi Marius Pascu, doi absolvenţi ai Facultăţii de Economie din Timişoara, cu scopul de a reduce risipa de hrană.
Concret, CleverEat este o platformă digitală ce oferă posibilitatea restaurantelor să își vândă surplusul de mâncare, rămas la finalul zilei, într-un anumit interval specific către clienții finali. Acest surplus trebuie să fie vândut la reducere, între 30 și 70%. Clienții văd reducerile respective de la fiecare restaurant în parte, își rezervă mâncarea, verifică intervalul orar stabilit de fiecare restaurant, și în funcție de acesta merg să își ridice mâncarea. Pe scurt, cei care doresc să mănânce bun, ieftin și sustenabil sunt așteptați în comunitatea CleverEat.proiect
Rareș a fost cel care a venit cu ideea. A văzut ceva asemănător în Danemarca, unde se afla pentru un master pe economie pe care l-a urmat, timp de 10 luni. Finanţarea, adică 5.000 de euro, a fost câştigată în cadrul unui concurs de hacketon, la Flight Festival. ”Am fost plecat în Danemarca la studii și am lucrat într-un restaurant. Cei de acolo colaborau cu o aplicație asememănătoare cu a noastră. Mi s-a părut foarte interesantă ideea, mi s-a părut sustenabilă, așa că am făcut un pic de research pe piața din România, am văzut că nu există nimic similar la ora aceea. Așa că am decis să contactez un prieten, pe Marius, celălat cofondator, și astfel a început toată experiența și aventura CleverEat”, își începe Rareș povestea.
CleverEat a fost lansat în martie 2021, însă oficial, pe piață este din iulie. ”E prima nostră experiență antreprenorială, nu știam nimic despre industria asta și eram foarte așa căzuți din cer, însă mulțumită unui accelerator numit Innovation Lab, am reușit să punem bazele carierei noastre antreprenoriale să spunem așa, am participat la multe workshopuri în care oamenii de acolo ne-au povestit greșelile lor și cum se pot evita. A fost un început frumos și interesant”, povestește Rareș.
”În prima zi am avut opt meniuri, toate au fost salvate. După două zile, încă cinci localuri au hotărât să se alăture conceptului”
Fiind un concept cu totul nou în România, băieții au avut ceva de lucru cu scepticismul și reticența patronilor. Primii doi parteneri i-au găsit în Iulius Mall. ”Pentru a valida ideea am creat un grup de facebook unde am postat ofertele celor doi parteneri să vedem dacă o să funcționeze, dacă oamenii sunt interesați, dacă vor merge să ridice mâncarea și surprinzător, am avut la dispoziție în ziua aceea opt meniuri, le-am dat pe toate, toate au fost salvate, iar la interval de două-trei zile, încă cinci localuri au hotărât să se alăture conceptului. Au început să afle de proiectul nostru și clienții au început să apară, așă că după doar câteva zile aveam 1.000 de membri în grupul de facebook. Ideea a început să fie primită foarte bine, toți s-au bucurat că există o mișcare sustenabilă în Timișoara, că încercăm să reducem risipa alimentară, foarte mulți au vrut să facă parte din acest concept, restaurantele au primit-o bine, ne-au spus că îi ajutăm să își gestioneze stocurile mult mai bine, toți au văzut cu o notă foarte optimistă proiectul nostru”, mai spune Rareș.
Echipa CleverEat este formată din Rareș și Marius. În momentul de față cei doi au nevoie de o persoană tehnică și în același timp sunt în căutare continuă de angajați care să îi ajute pe dezvoltatea afacerii și pe marketing. Rareș este focusat pe partea de vânzări, de a atrage noi parteneri, de a discuta cu partenerii, cu restaurantele, iar Marius este mai concentrat pe partea de clienți și de marketing.
11.000 de porții de mâncare, echivalentul a 6 tone de mâncare, salvate în 9 luni
Unele meniuri înseamnă felul întâi şi felul doi, depinde de oferta restaurantului, fiecare putând opta pentru ofertă. Pentru că localurile nu pot fi sigure cu ce tipuri de produse rămân la final de zi, mâncarea din meniuri poate varia, ca la un „meniu surpriză”. Totul funcționează pe principiul ”primul venit, primul servit”. Nu se oferă livrare, produsele trebuie ridicate și plătite la locație în intervalul orar stabilit de către fiecare local.
În aproape nouă luni de CleverEat s-au vândut peste o 11.000 de porții de mâncare bună care altfel ar fi ajuns la gunoi. Este echivalentul a aproximativ 6 tone de mâncare. CleverEat cuprinde la această oră 15 restaurante și 15.000 de membri pe grupul de facebook. Este activ în Timișoara și Oradea și urmează să se lanseze și în Arad și Brașov, intenția inițiatorilor proiectului fiind ca până la final de 2023 să ajungă în toată țara.