Locuri din Banat

Deltele Banatului, locurile unde găsești minuni ale naturii, păsări de o frumusețe rară și peisaje de vis

Ghidul Banatului

Bănățenii nu trebuie să bată drumul tocmai până în Delta Dunării pentru a asista la un adevărat spectacol al naturii. Chiar în zona de vest a țării există două astfel de “delte”, rezervații care adăpostesc păsări și oferă peisaje naturale de-a dreptul uluitoare. Este vorba despre mlaștinile de la Satchinez și respectiv Murani.

RETIM

Mlaștinile Satchinez – Delta Banatului

Mlaștinile Satchinez formează o rezervație naturală ornitologică care se întinde pe 242 de hectare în hotarul localităţii Satchinez. Acest habitat natural este o reminiscență a vechilor mlaștini care acopereau până la mijlocul secolului al VIII-lea aceste ținuturi. A fost înființată în anul 1942, la propunerea ornitologului Dionisie Linția, cuprinzând terenuri mlăștinoase în aval de Satchinez.

Fluturi și albine vii - expoziție

În prezent, rezervația are suprafața de 194 ha și cuprinde rezervația propriu-zisă, zona tampon de tip mozaic, ce cuprinde Acumularea Satchinez, Balta Bărăteaz, Balta Mare, Balta Zootehnie și Balta Verbuncu. Aici trăiesc peste 53% dintre speciile de păsări întâlnite pe teritoriul României. Vegetația luxuriantă existentă în perimetrul rezervației propriu-zise constituie un excelent camuflaj pentru cuibărit și clocit.

Între speciile protejate care cuibăresc aici se numără ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta), egreta mică (Egretta garzetta), egreta mare (Egretta alba), piciorongul (Himantopus himantopus), stârcul cenușiu (Ardea cinerea), stârcul galben (Ardeola ralloides), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul roșu (Ardea purpurea), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax) și altele.

Andrei Kiss, doctor în științe biologice, care a efectuat studii de-a lungul unor îndelungi perioade la Satchinez, a identificat în arealul rezervației 5 specii de păsări sedentare, 55 de specii de păsări oaspeți de vară, 36 de specii de păsări de pasaj și 17 specii de păsări oaspeți de iarnă.

Această rezervație a fost declarată arie protejată, iar din 1991 valoarea ei de unicat a fost recunoscută de forurile internaționale care militează pentru protecția păsărilor, precum Bird Life International. Perioada în care pot fi văzute păsările în rezervație este între 15 aprilie —15 septembrie, dar în toamnele și iernile mai blânde se întâmplă să mai rămână câte un exemplar din păsările migratoare pe aceste meleaguri.

Mlaștinile Murani – Egrete și rațe sălbatice

În hotarul satului Murani, comuna Pişchia, pe o suprafaţă de 200 de hectare, se întind „Mlaştinile Murani”, un loc în care trăiesc specii deosebite de păsări şi unde găsesc loc de hibernare egrete şi raţe sălbatice care vin din Nordul Rusiei şi Ţările Baltice, îndreptându-se, de obicei, spre Marea Mediterană pe un culoar ce trece deasupra Banatului.

foto&text: Discover Timiș

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns