INEDIT

Evreii din Timişoara celebrează Hanuka. Anul acesta sărbătoarea s-a suprus cu Crăciunul, ceea ce este o raritate

Hanuka (sau sărbătoarea Luminilor) este una din sărbătorile tradiţionale ale evreilor. În fiecare casă evreiască din oraş s-a aprins pe 25 decembrie prima din cele opt lumânări care vor fi aprinse, pe rând, în următoarele zile. Sărbătoare ține până în 2 ianuarie 2025. Pentru prima dată din 2005, Hanuka s-a suprapus cu Crăciunul, ceea ce s-a mai întâmplat de câteva ori, în anii 1910, 1921, 1959, și vor mai coincide în 2035 și 2054.

RETIM

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

„În timpul stăpânirii greco-siriene (165 î.e.n) , un grup de iudei numiţi Macabei, au luptat şi au eliberat Templul din Ierusalim. Când au dorit să îl resfinţească, au găsit o căniţă cu ulei şi au aprins sfeşnicul cu şapte lumânări <menora>. Iniţial căniţa cu ulei ajungea doar pentru o zi, dar minunea este că a fost de ajuns pentu opt. Aşa a părut sfeşnicul <hanukia> cu opt braţe. Pe acest sfeşnic veţi vedea nouă lumânări, însă una va fi mereu mai sus sau mai jos, pentru că acela este ajutătorul cu care se aprind celelalte”, a explicat Luciana Friedmnan, preşedintele comunităţii evreieşti din Timişoara.

Menora se aprinde o dată cu lăsarea nopţii, cu excepţia zilei de Şabat când luminiţele de Hanuka se aprind cu circa jumătate de ceas înainte de asfinţit. Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi să fie amplasate într-un loc foarte vizibil. Ele pot continua să ardă în noapte oricât de târziu.

Obiceiul este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia seara, etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminiţele sunt aprinse.

La aprinderea celei de-a doua lumânări a participat și cunoscuta actriță Maia Morgenstern, o prietenă a comunității evreilor timișoreni, care numără aproximativ 600 de persoane.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns