Evenimente

Expoziție fotografică de la Revoluția din 89, dar și imagini incognito din Timișoara, la ICR Londra

noriel.ro Expoziția foto-documentară intitulată „Freedom/Libertate“, ce adună în imagini evenimente istorice din 1989, din Timișoara, precum și fotografii capturate în prima linie a conflictului din Ucraina și portrete ale refugiaților ucraineni în România, alături de articole și note de presă relevante pentru cele două evenimente definitorii ale istoriei Europei, va fi deschisă publicului la sediul ICR Londra (Institutul Cultural Român) în perioada 14 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024.

RETIM

Fotografiile expun multiple perspective ale luptei pentru libertate. În cadrul expoziției dedicate Revoluției Române din 1989 și conflictului din Ucraina, vor expune trei fotoreporteri de excepție: Andreea Alexandru (Associated Press), Constantin Duma (Agerpres), cunoscut sub numele de fotograful Revoluției de la Timișoara, și Vadim Ghirdă (Associated Press), laureat al Premiului Pulitzer pentru contribuția sa fotografică în zone de conflict. Fotoreporterii vor fi prezenți la vernisajul programat pentru joi, 14 decembrie 2023, la ora locală 19:00.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

În aceeași perioadă, va fi expusă și în aer liber expoziția „Timișoara Incognito“, prezentată pe panouri în jurul sediului ICR Londra din Belgrave Square. Această expoziție este dedicată orașului Timișoara, care, în anul 2023, este desemnată Capitală Culturală a Europei.

Andreea Alexandru @ ICR Londra

Andreea Alexandru a debutat în domeniul fotojurnalismului în 2008, începându-și cariera ca fotoreporter la agenția Mediafax, în București. Din 2011, a devenit colaboratoare permanentă a agenției internaționale Associated Press (AP). Activitatea ei s-a concentrat pe documentarea exodului civililor ucraineni în România în contextul declanșării războiului provocat de Federația Rusă. A continuat să urmărească parcursul lor de integrare în societatea românească, fie că era vorba despre artiști care activează în România sau despre copii care își încep educația în școlile românești. În calitate de fotoreporter AP, Andreea Alexandru a fost distinsă cu numeroase premii în competițiile globale ale agenției, fiind parte a echipelor de elită care acoperă evenimente internaționale majore, cum ar fi funeraliile Reginei Elisabeta a Marii Britanii sau încoronarea Regelui Charles al III-lea.

Constantin Duma, fotograful Revoluției din Timișoara

Timișoreanul Constantin Duma, cunoscut și sub numele de „fotograful revoluției anti-comuniste de la Timișoara,” are o experiență de peste 50 de ani în fotografie, orientându-se preponderent către fotografia de peisaj și urbană. Fotoreporter activ în țară și peste hotare, este o figură proeminentă în viața culturală din Timișoara. Cu o experiență de peste 20 de ani la agenția națională de presă Agerpres, Constantin Duma a colaborat cu diverse colective de fotografi, acumulând cunoștințe semnificative în timpul activității sale la Muzeul de Istorie. A învățat să sintetizeze mesajul fotografic după ample cercetări documentare. Încă de la primele semne ale Revoluției, Constantin Duma a realizat fotografii care au devenit părți esențiale ale documentelor Revoluției de la Timișoara.

Vadim Ghirdă, laureat al premiului Pulitzer

Vadim Ghirdă și-a început cariera la Associated Press în 1990. În deceniul următor, a acoperit evenimente majore din România post-comunistă, războiul din Transnistria și conflictele din timpul dezintegrării Iugoslaviei în Bosnia, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord. În anii 2000, a fost martor la confruntările dintre palestinieni și armata israeliană, evoluțiile din Irak după încheierea războiului condus de Statele Unite. Recent, a capturat imagini cu bombardamentele americane împotriva grupării Statul Islamic la frontiera dintre Turcia și Siria, ocuparea Crimeei de către forțele Federației Ruse și conflictul din estul Ucrainei.

Ghirdă s-a deplasat în Ucraina cu o lună înainte de izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, petrecând zece săptămâni la începutul luptelor în această țară. A revenit în Ucraina un an mai târziu. Este coordonatorul AP pentru România și Republica Moldova și a câștigat numeroase premii pentru fotografia sa, printre care Atlanta Photojournalism Seminar First Prize în 2007, 2015 și 2023; Clarion Prize în 2008; premiul I al Asociației Fotografilor de Presă Americani în 2013; World Press Photo în 2017; Prix Bayeux-Calvados des correspondants de guerre în 2022 și Premiul Pulitzer pentru fotografie de război în 2023, alături de un colectiv de fotografi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns