Locuri din Banat

FOTO Restaurant șvăbesc în satul rotund Charlottenburg, declarat în integralitate monument istoric

La Charlottenburg, singurul sat construit în formă de cerc de pe actualul teritoriu al României, aflat la 44 de kilometri de Timişoara, s-a deschis restaurantul ȘvabenLand. Inițiativa îi aparține lui Sorin Prada, antreprenor și profesor la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din Timișoara, cel care a pus satul Murani pe harta turistică cu Domeniile Murani.

RETIM

Fidelity by Iulius Mall

Acesta a achiziționat una din casele tradiționale din cerc și a amenajat acolo un muzeu etnografic în memoria șvabilor care au întemeiat satul.

„Sună foarte bine acest brand: singurul sat rotund din România. Vederile aeriene, din elicopter, din avion, din dronă, sunt spectaculoase. La fața locului însă nu existau foarte multe facilități. Nu au existat opțiuni de a simți farmecul locului. Fiind un sit istoric, ne-am dorit să aducem în acel loc, care se află într-o zonă foarte frumoasă, colinară, un pic mai departe decât Murani, câteva facilități, ca vizitatorii care ajung aici să aibă cum să-și petreacă timpul liber. Primul lucru care ne-a venit în minte a fost să valorizăm tradițiile. Fiind un sat șvăbesc, dar în care nu mai trăiesc șvabi, ne-am propus să descriem ce înseamna satul șvabilor din Banat”, a spus Sorin Prada.

Restaurantul, deschis de o săptămână, a fost amenajat în hambarul casei. De lucrări s-a ocupat o nemțoaică get beget, care s-a mutat din Germania, la Charlottenburg. Întâmplarea a făcut ca e să fie de meserie designer de interior. Amenajarea e rustică, de bun gust, cu mult lemn și cu mobilier vechi. Restaurantul are și o terasă încăpătoare.

În următoarea etapă a dezvoltării ȘvabenLand va fi făcut un camping, pentru rulote și corturi, în curtea din spate.

“Paradoxal, am ales să facem invers decât la Murani. Despre Murani nu știa nimeni și oarecum l-am pus pe hartă. De Charlottenburg știe toată lumea, dar nu aveau ce să facă acolo. Atunci am zis să facem niște facilități, ca oamenii să aibă ce face și ce vedea în acest sat rotund”, a mai spus Sorin Prada.

Satul a fost întemeiat de coloniştii germani, în 1771. Inițial s-au stabilit cu 32 de familii (171 persoane) din Provincia Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena şi Baden-Württemberg.

Charlottenburg, aflat la 44 de kilometri de Timişoara, are un diametru interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, aici au săpat prima fântână, iar mai târziu în cerc s-a ridicat şi şcoala.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns