Locuri din Banat

Guvernul a aprobat finanțarea de 30 de milioane de euro pentru transformarea Semenicului într-un paradis turistic

FOTO Ciprian Floare

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic-Crivaia, situată în Munții Banatului, a obținut  finanțare din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Aceasta va transforma regiunea într-o destinație de top pentru sporturile de iarnă, dar și într-o stațiune care va oferi facilități și activități pe tot parcursul anului.

RETIM

Cu un buget total de 42 de milioane de euro, proiectul va include un domeniu schiabil modern, cu nouă kilometri de pârtii noi, telegondolă și tunuri de zăpadă, alături de facilități recreative, precum parcuri de aventură, un centru pentru sporturi nautice și trasee de drumeții.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Proiectul va fi implementat de Primăria Reșița, Primăria Văliug și Consiliul Județean Caraș-Severin. Primăria Reșița, liderul proiectului, va semna contractul de finanțare în această lună, conform declarațiilor primarului Ioan Popa.

Popa a precizat că Ministerul Economiei va acoperi 70% din costuri, aproximativ 30 de milioane de euro, iar restul de 12 milioane va fi acoperit printr-un credit ce poate fi accesat de Primăria Reșița sau de un consorțiu format din cele trei entități implicate.

Ministerul Economiei și Turismului a aprobat prin ordin de ministru finanțarea Proiectului Turistic Semenic. Aduc mulțumirile mele sincere domnului ministru Radu Oprea. Mulțumesc de asemenea partenerilor din acest proiect, Primăria Văliug și Consiliul Județean Caraș Severin, care alături de colegii mei din Primaria Resita au făcut ca acest proiect demarat în urmă cu 20 de ani, să devină o realitate! Contractul de proiectare și execuție este semnat iar consorțiul câștigător format din 3 companii de calibru lucrează deja la proiectul tehnic.  România “exportă” astăzi turism de aproximativ 14 miliarde de euro anual. Intervențiile bine gândite în infrastructura montană și în zona litoralului Mării Negre pot face ca o bună parte din acești bani să rămână în țară”, a declarat primarul Reșiței.

Popa spune că nu are temeri pentru restul finanțării.

„Pentru suma necesară, aproximativ 30% din total, urmează să gândim o strategie. Noi suntem, practic, astăzi, trei entități publice. Există posibilitatea să luăm un credit sindicalizat. Ne mai lipsesc 10-12 milioane de euro. Oricare dintre aceste trei entități poate lua un credit. Va trebui să ne așezăm la masă și să găsim o soluție potrivită, mai ales că la finalizarea proiectului, domeniul va fi administrat de Skilift SRL, care este o firmă în care cele trei entități sunt asociate în părți egale. S-a deschis încă o oportunitate odată cu sosirea lui Alfred Simonis la președinția Consiliului Județean Timiș, care dorește să se alăture acestui proiect”, a declarat Popa.

Când poate fi gata  întregul proiect

Firmele care vor implementa proiectul sunt pregătite să înceapă lucrările imediat ce va fi semnat contractul de finanțare. Consorțiul DIMEX-2000 Company, Supersnow și ArchiCO a câștigat licitația cu o ofertă de 174 de milioane de lei și are la dispoziție 41 de luni pentru a finaliza proiectul, inclusiv partea de proiectare, asistență tehnică și execuție.

Proiectul detaliat prevede dezvoltarea unui domeniu schiabil pe 47 de hectare, cu pârtii precum Franzdorf (11,99 ha), Adolf Zangl (9,03 ha) și Helmuth Krubl (4,01 ha). Alte facilități includ o tiroliană, o telegondolă, un lac de acumulare, un parc nautic, zone pentru restaurante și hoteluri, precum și un parc tematic de aventură.

Pârtiile vor avea puncte de plecare și sosire la altitudini diferite, oferind trasee care se desfășoară de-a lungul telegondolei, cu peisaje impresionante. Pârtia Franzdorf, de exemplu, va începe la o altitudine de 1.391,96 m și va coborî până la 625,28 m.

„Odată semnat contractul nu Ministerul, avem finanțarea asigurată, ceea ce deblochează totul. După aceea, avem timp să găsim soluția de cofinanțare pentru restul sumei. Eu cred că proiectarea va fi finalizată în această toamnă, urmând ca din primăvară să începem lucrările. Cu puțin noroc, în decembrie anul viitor e posibil ca totul să fie funcțional”, a mai adăugat Popa.

Acest proiect, inclus în Masterplanul Național de Turism, va transforma Semenicul într-o stațiune modernă și va contribui semnificativ la dezvoltarea județului Caraș-Severin.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns