Oameni din Banat

Povestea măicuțelor care adună plante medicinale din cele mai nepoluate zone din Munții Banatului și le transformă în produse naturiste

S-au scurs 27 de ani de ani de când, la Slatina – Nera, în Caraș-Severin, a început ridicarea Mănăstirii Nera, la inițiativa celebrului doctor Pavel Chirilă – specialist în tratamente naturiste și promotor al conceptului de medicină creștină.  Astăzi, mănăstirea este cunoscută si pentru brandul Nera Plant, sub care se fabrică diverse produse medicinale din plante.

RETIM

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, în mijlocul unui platou fermecător încadrat de pădurea Munţilor Locvei, pe malul stâng al râului Nera, de la care și-a luat numele. La doi kilometri spre răsărit de comuna Ciclova Montană, judeţul Caraş-Severin, în inima codrilor seculari ai Banatului de Munte, la poalele unei stânci de aproape o mie de metri (stânca Rolului), se află Mănăstirea Călugăra. După tradiţie, locul este considerat sfânt, pentru că aici vieţuiau pustnici. Credincioşii au numit aceste locuri Valea Călugărului.

Ceaiuri, tincturi, produse cosmetice și suplimente alimentare de la mănăstire

În prezent, aproape 100 de măicuțe se ocupă de toate activitățile de la mănăstire. De la culegerea plantelor, până la crearea produselor în laborator, toate sunt în grija lor, după cum am am aflat de la măicuța Caliopia.

„Mănăstirea noastră a fost numită și mănăstirea plantelor de leac, ceea ce este un adevăr, pentru că ne-am asumat această cale a căutării unor tratamente naturiste care să valorifice bogata floră medicinală a Banatului. Asta la nivel de obște, ca lucrare obștească, iar acest drag al nostru cu plantele a pornit și prin strădania cunoscutului medic Pavel Chirilă, care ne este ctitor și este cunoscut pentru specializarea dânsului în tratamente naturiste și în ceea ce ar însemna medicina creștină. Spuneam noi de o lucrarea obștească, pentru că activitatea laboratorului de produse naturiste integrează întreaga comunitate care este una mărișoară, cam de 100 de maici și surioare”, spune măicuța Caliopia.

Toate măicuțele trudesc zilnic pentru a crea produsele Nera Plant, apreciate în întreaga țara și chiar și în străinătate. Este vorba despre siropuri, tincturi, oțeturi, ceaiuri, miere, săpunuri lichide, săpunuri solide, creme, loţiuni și alte produse de îngrijire cu proprietăți terapeutice, fabricate din plantele medicinale culese din Munții Banatului sau chiar din plantațiile înființate de măicuțe.

„Vindecarea prin plante nu este doar o practică bătrânească, unii poate ar cunoște ceea ce se numim leacurile bătrânilor, dar noi ne-a găsit firescul în această activitate, pentru că ea este prin esență călugărească. În trecut, sihaștrii călugării erau mari cunoscători ai plantelor vindecătoare și chiar slujeau bolnavilor în bolnițe, e ceea ce am putea numi forma de început a spitalelor din zilele noastre. Plantele le găsim și foarte aproape de noi, de mănăstire, însă pentru altele trebuie să călătorim mai mult. Dar, întotdeauna, am căutat să recoltăm plante din zone cât mai puțin poluate. Practic strădania asta se reflectă și la conceptul de produse bio, la care lucrăm momentan. ceea ce urmărim este nu numai să oferim suplimente sănătoase ca o marcă sau ca etichetă ci pur și simplu să fie un conținut sănătos”, spune măicuța.

La Mănăstirea Nera se produc leacuri de mai bine de 11 ani. Acestea se comercializează prin magazinul online neraplan.ro, administrat tot de măicuțe. Banii obținuți se folosesc în nevoile mănăstirii, a dezvoltării laboratoarelor, ajutorarea nevoiașilor și bolnavilor, dar și taberele organizate pentru elevi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns