Locuri din Banat

Povestea salvării unei bijuterii arhitecturale! Băile Neptun, clădirea care ar putea reactiva întreaga stațiune Herculane

FOTO Herculane Project

Din 2021, Oana Chirilă, studentă la arhitectură și pasionată de conservarea patrimoniului cultural, împreună cu colegii săi din Asociația Locus s-au dedicat total acestui proiect îndrăzneț pentru a salva una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, Băile Herculane.

RETIM

„Dincolo de pasiune, am lucrat timp de doi ani pentru a dezvolta un proiect tehnic și pentru a-l aproba”, scrie Oana Chirilă, într-un articol pe boredpanda.com. „Am cercetat toate cele 62 de camere de tratament individuale în trei straturi, am scanat fațada principală și accesul principal cu ajutorul a două companii, am cartografiat degradarea cu un cumulat de 265 de plăci de degradare, am făcut relevee exacte ale casei și am documentat detaliile și ornamentele.”

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Eforturile lor nu s-au oprit la cercetare. Au petrecut ore întregi în interiorul clădirii, muncind din greu pentru a convinge specialiștii să se alăture proiectului și au promovat cauza pe rețelele de socializare, încercând să implice cât mai mulți tineri. Au început un proiect de reactivare, având ca obiectiv salvarea acestei bijuterii arhitecturale, Băile Neptun.

modivo.ro/ Peste 2.500 de persoane au sprijinit proiectul

Proiectul a întâmpinat numeroase obstacole, de la negocieri cu administrația locală și proprietarii clădirii la dificultăți juridice și lipsă de finanțare.

„Negocierile cu administrația locală,  proprietarul clădirii, investitorii locali și comunitatea ne-au adus mai aproape de realitatea rece. Ca studenți la arhitectură, am învățat mai multe despre legislație din întâlnirile cu avocații și guvernatorii decât despre design. Cercetarea problemelor juridice din trecut ne-a oferit din nou o verificare a realității. Toți acești pași au fost necesari pentru a elabora propuneri de intervenție de urgență necesare conservării clădirii”, spune Oana.

Cu toate acestea, echipa Herculane Project a reușit să strângă 58.000 de euro din cei 103.000 necesari pentru prima etapă a șantierului de restaurare.

„Am fost absolut devastați și am decis că trebuie să luăm problema pe deplin în mâinile noastre”, a mărturisit Oana. „Peste 2500 de persoane din societatea civilă au contribuit și ne-au ajutat să strângem 18.000 de euro în doar trei săptămâni, iar doi sponsori privați au donat 40.000 de euro.”

Mai e nevoie de bani

Prima etapă a șantierului s-a încheiat cu succes, în noiembrie 2019, implicând intervenții esențiale pentru securizarea clădirii. Au fost realizate lucrări de igienizare, protejare a elementelor arhitecturale și depozitare a elementelor aflate în pragul prăbușirii.

„Dar totuși, o parte a clădirii s-a prăbușit. Deci, ce ne-a adus aici? Probleme juridice privind proprietatea, lipsa unui partener administrativ de încredere, legislația inadecvată, lipsa finanțării și peste treizeci de ani de indiferență, corupție și lipsa unei viziuni integrate asupra patrimoniului cultural.(…)În 2021 povesteam cum prin puterea comunității această bijuterie a Europei poate renaște. Astăzi, trei ani mai târziu, avem alături de noi antreprenori, arhitecți și designeri, artiști, instituții de prestigiu și o comunitate de voluntari și susținători și împreună dezvoltăm o viziune pentru acest loc.
Pentru mine, Herculane rămâne cea mai importantă stațiune balneară din România, având un potențial enorm de reactivare pe mai multe paliere: turism, cercetare, artă și cultură. Iar Băile Neptun pot fi motorul de reactivare economică al întregului oraș. Un mix de funcțiuni: baie de tratament, centru spa & wellnes și funcțiuni comerciale vor restarta întreg circuitul turistic al stațiunii. Chiar dacă acum există mari blocaje juridice, noi (Herculane Project) căutăm soluții pentru a ieși din impas și tehnice și juridice. Iar aici ne bazăm pe sprijinul și cooperarea partenerilor și a colaboratorilor cu mult mai multă experiență decât a noastră”, arată Oana Chirilă

Cu toate acestea, mai sunt necesari 50.000 de euro pentru a finaliza restaurarea. „Avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem primi”, a mai spus Oana Chirilă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns