„Cornuri de brutar rețetă simplă. Cornuri cu sare rețetă veche de brutărie. Cum se fac acele cornuri simple cu sare, din brutăriile de altă dată.
Am făcut pentru prima dată aceste cornuri cu sare exact în a prima zi de existență a blogului meu. Cornuri simple, de felul celor care se găseau la brutăria Pâinea Casei din Josefin. Cred că cea mai veche amintire despre cornurile astea e că se vindeau la 25 de bani bucata. Și că îmi plăcea să desprind bucățelele de sare grunjoasă de pe deasupra și să le ronțăi. Sorbeam apoi, cu seriozitatea neștirbită de mustața albă de pe buza superioară, din laptele bătut, care tot 25 de bani costa. Evident, cu timpul, au trecut prin tot felul de indexări și asta nu ar fi fost așa de trist ca faptul că, la un moment dat, aceste cornuri au dispărut din oferta brutăriei. Care a dispărut și ea.
Nu am fost eu prima care a avut preocuparea gospodărească de a recrea acasă aceste cornuri simple. Aveau o coajă minunată și un miez care se desfăcea în mii de foițe. Gustul, chiar dacă, până la urmă, sunt doar din pâine, este unul deosebit. Vukomir îmi povestea că bunica lui, Danica, făcea și ea niște cornuri pe care le numea ”pekarske kifle”, în traducere din sârbă cornuri de brutar. Aceasta nu este rețeta ei, care conținea mai multe ingrediente și mult mai multă grăsime. Asta e rețeta pe care, inspirată nu se știe de ce anume, am descoperit-o la începutul lui 2009.
Am fost atât de entuziasmată de această descoperire! Cred că a fost unul dintre motivele pentru care am hotărât să-mi fac blog! Le-am făcut în fiecare zi, câteva zile la rând, ca să testez dacă isprava se poate repeta! Și trebuie să mai fi fost ceva, faptul că pe 1 februarie mi-am cumpărat aparat de fotografiat. Am făcut din nou aceste cornuri simple cu sare pentru că am vrut să pozez pas cu pas tot procesul.
Iată, deci, ce am scris atunci: Bună ziua, dragi privitori (si mari ”mâncători” :P), transmitem in direct de la Ghiroda! Ultimele evenimente din bucataria Laurei Laurentiu, care de câteva zile încoace nu contenește a comite poznă după poznă! Ieri – cornuri ca la brutarie, azi, cornuri iară! Incercăm sa aflam ce anume oare o determina sa repete aproape zilnic aceste cornuri cu sare, cu ce-o fi atat de deosebita aceasta reteta culinara pe care numai ce-a descoperit-o!
De atunci, rețeta mea de cornuri simple cu sare, cornuri de brutar, cum au ajuns să fie cunoscute de tot internetul vorbitor de limbă română, a fost testată de mii de cititori. Chiar iese. Și cei mai tineri, care nu au aceleași amintiri despre brutăriile de altă dată în care se găseau aceste cornuri cu sare, au fost și ei cuceriți de gustul și textura lor. – 25 mai 2019
Ingrediente Cornuri de brutar
- 300 ml apa calduta
- 500 de grame de faina
- 4 linguri de supa pline cu ulei
- 1 lingura cu zahar
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura rasa de drojdie granulata (sau un cub de 25 grame drojdie proaspata)