O turmă de 170 de zimbri reintroduși în Munții Țarcu din România ar putea ajuta la reducerea emisiilor de CO2 echivalente cu eliminarea a aproape 2 milioane de mașini de pe șosele timp de un an, conform unor cercetări recente. Aceste descoperiri subliniază rolul crucial al animalelor sălbatice în atenuarea efectelor crizei climatice, arată The Guardian.
Zimbrii europeni au dispărut din România cu peste 200 de ani în urmă, dar au fost reintroduși în Munții Carpați de Sud în 2014 de către organizațiile Rewilding Europe și WWF România. De atunci, populația de zimbri din Munții Țarcu a crescut la peste 170, devenind una dintre cele mai mari populații libere din Europa, cu un potențial de a ajunge la 350-450 de exemplare.
Zimbrii europeni au dispărut din România în urmă cu mai bine de 200 de ani, dar Rewilding Europe și WWF România au reintrodus specia în munții Carpați de Sud în 2014. De atunci, peste 100 de zimbri au primit noi locuințe în munții Țarcu, crescând la peste 170. animalele de astăzi, una dintre cele mai mari populații de roaming liber din Europa. Peisajul deține potențialul pentru 350-450 de zimbri.
Cea mai recentă cercetare, a folosit un nou model dezvoltat de oamenii de știință de la Yale School of Environment și finanțat de Global Rewilding Alliance, cu lucrarea de bizon finanțată de WWF Țările de Jos. Modelul, care a fost publicat și revizuit în Journal of Geophysical Research: Biogeosciences , calculează cantitatea suplimentară de CO 2 atmosferic pe care speciile sălbatice o ajută să o captureze și să stocheze în sol prin interacțiunile lor în cadrul ecosistemelor.
S-a constatat că turma de zimbri europeni care pășește într-o zonă de aproape 50 km pătrați de pajiști din munții Țarcu mai largi poate capta încă 54.000 de tone de carbon pe an . Adică de aproape 9,8 ori mai mult carbon decât fără zimbri – deși autorii raportului au remarcat că cifra de 9,8 ar putea fi cu până la 55% mai mare sau mai mică, astfel încât estimarea medie a fost incertă. Acest lucru corespunde cu CO 2 eliberat anual de o medie de 43.000 de mașini medii pe benzină din SUA, sau 84.000 folosind cifra mai mare, sau o medie de 123.000 de mașini medii europene, datorită eficienței lor energetice mai mari, au spus cercetătorii.
Profesorul Oswald Schmitz de la Yale, autorul principal al studiului, a explicat că zimbrii influențează ecosistemele prin pășunat, reciclarea nutrienților și dispersarea semințelor, contribuind astfel la fertilizarea solului și prevenirea eliberării carbonului stocat. El a subliniat importanța restaurării ecosistemelor pentru a readuce echilibrul și a evidențiat rolul zimbrilor în stabilizarea climatului global.
Alexander Lees, specialist în biodiversitate la Universitatea Metropolitană din Manchester, a declarat că studiul oferă un argument solid pentru reintroducerea zimbrilor ca soluție climatică bazată pe natură. El a adăugat că mai multe cercetări în teren ar ajuta la validarea acestor modele și la înțelegerea timpului necesar pentru acumularea beneficiilor.
Întoarcerea zimbrilor în Munții Țarcu a avut și un impact pozitiv asupra turismului bazat pe natură și asupra afacerilor locale. Magnus Sylvén, director la Global Rewilding Alliance, a subliniat că această cercetare oferă noi opțiuni pentru politicile climatice globale, demonstrând că resălbăticirea poate ajuta la eliminarea cantităților mari de carbon și la stabilizarea climatului.
Raportul despre zimbrii din România este considerat „primul de acest gen” și deschide noi perspective pentru reintroducerea faunei sălbatice ca măsură de combatere a schimbărilor climatice.