În această perioadă a anului, natura se îmbracă în straie de sărbătoare, iar laleaua pestriță (Fritillaria meleagris) își deschide delicatele flori în mai multe locuri din țară. Cu toate acestea, îndemnul este clar: să ocrotim și să respectăm această floare rară și protejată.
Laleaua pestriță, declarată monument al naturii, este monitorizată și protejată de specialiștii Romsilva. Această specie se regăsește în zone umede din diverse județe ale țării, cum ar fi Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, și Suceava. Înflorind o singură dată, de la sfârșitul lunii martie până în aprilie, laleaua pestriță aduce un spectacol efemer, dar de o frumusețe rar întâlnită.
„Este important de subliniat că ruperea plantelor ocrotite de lege atrage sancțiuni serioase, amenda fiind cuprinsă între 3.000 și 7.500 de leiȚ, atraga atenția reprezentanții Romsilva.
Autoritățile îndeamnă populația să admire și să fotografieze laleaua pestriță în habitatul său natural, fără a o perturba sau a o recolta.
Această floare unică are o paletă cromatică variată, de la roșu spre purpuriu. Cu o înălțime ce poate atinge 40 de centimetri, laleaua pestriță se dezvoltă în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.