Arată ca în filme! Este de-a dreptul impresionantă și numai bună de pozat și pus pe Instagram sau Facebook. Casa Brück, căci despre ea vorbim, este un imobil cu totul deosebit din centrul Timișoarei, apreciat de turiștii din toate colțurile lumii care vizitează Viena României. Pe cât de impresionantă, pe atât de necunoscută este povestea acestei case care a surprins și încântat vizual sute de mii de oameni de-a lungul anilor.
Ce este Casa Brück
Casa Brück este pur și simplu o bijuterie arhitecturală a orașului Timișoara. A fost construită în stilurile Art Nouveau și secession, prezentând motive folclorice maghiare. Casa poate fi admirată pe strada Mercy, nr. 9, colț cu Piața Unirii. A fost ridicată în anul 1910, după planurile a doi arhitecți celebri, Székely László şi Arnold Merbl. Casa poartă numele proprietarului de la acea vreme, fiind construită la inițiativa proprietarului din acel moment, Salamon Brück.
Istoria Casei Brück
După finalizarea construirii imobilului în 1910, Salamon Brück a înființat la parterul clădirii o farmacie. Aceasta funcționează și astăzi, păstrând o parte din mobilierul de altădată. Cum era și normal, clădirea s-a deteriorat odată cu trecerea timpului. Norocul a făcut ca un italian, Gianluca Testa, venit cu afaceri la Timișoara în anul 1997, să conștientizeze importanța istorică, dar și valoarea imobilului. Acesta se decide să achiziționeze un apartament aici, în anul 1999.
Atât i-a trebuit italianului. Fără să stea prea mult pe gânduri, străinul a luat inițiativa să restaureze construcția, obținând autorizațiile necesare de la autoritățile competente. Lucrările de reabilitare au vizat nu numai fațada imobilului, ci și interiorul, fiind restaurate atât casa scării, cât și camerele, costurile lucrării ridicându-se la 300.000 euro.
Clădirea și-a recăpătat strălucirea, atrăgând privirile tuturor celor ce ajung în zona centrală a Timișoarei. Astăzi, clădirea este renumită în toată lumea, fiind unul dintre punctele de atracție pe care turiștii le recomandă amicilor sau, după caz, cititorilor lor, odată ce ajung la Timișoara.
Din cartierul Cetate nu din centrul Timișoarei!