INEDIT

Timișoara, burse de creație de 1 milion de lei pentru artiști. Cum poți să aplici

Ghidul Banatului

Municipiul Timișoara sprijină și în acest an artiștii din România, printr-unul dintre cele mai importante programe dedicate creației contemporane. Centrul de Proiecte a lansat ediția cu numărul patru a programului ”Energie! Burse de creație”, cu un buget total de 1.000.000 lei.

RETIM

Programul sprijină artiști care activează în domeniile arte vizuale, literatură, muzică și arte sonore, teatru, dans și performance, arte digitale și new media. Valoarea unei burse este de 19.500 lei brut. Din totalul burselor, 36 sunt alocate artiștilor care activează în Timișoara – 18 pentru categoria de vârstă 18–35 de ani și 18 pentru categoria 35+ – iar 10 burse sunt dedicate artiștilor din afara Timișoarei.

Fluturi și albine vii - expoziție

Până în 9 iunie, pot aplica artiști care au absolvit o formă de învățământ artistic sau care, prin activitatea desfășurată în ultimii trei ani, demonstrează o practică artistică activă. Aplicanții trebuie să propună cel puțin o prezentare sau un eveniment public în Timișoara (expoziție, spectacol, lectură publică, artist talk etc.), realizat singuri sau în colaborare cu un partener local. Nu sunt eligibili beneficiarii burselor din sesiunile 2023 sau 2024 ale acestui program.

Programul ”Energie! Burse de creație” este una dintre componentele centrale ale moștenirii Programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

În 2022, au fost acordate, în premieră națională, 37 de burse în valoare totală de 500.000 lei. În 2023, programul a susținut 37 de artiști și 23 de jurnaliști culturali, iar anul trecut au fost acordate 82 de burse, 67 pentru artiști și 15 pentru jurnaliști.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara. Facilitează accesul comunității la resurse și finanțează, din bugetul local al orașului, proiecte în cultură, educație, tineret, implicare civică care dau viață unui un oraș creativ, dinamic și incluziv.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns