INEDIT

Una dintre cele mai rare flori din lume, crește în Banat. Unde puteți să o vedeți înflorită

Foto credit: Ghiță Manițiu
Ghidul Banatului

Laleaua pestriță, o plantă rară și protejată, este pe cale de dispariție și face parte din familia liliaceelor. Cunoscută și sub numele de floare de șah, această plantă se remarcă prin culorile sale variate și petalele sale „pătate”.

RETIM

În România, Laleaua pestriță poate fi găsită în zone sălbatice din Lunca Pogănișului din județul Timiș, în Pădurea Zamostea-Luncă, în Pădurea Bavna din satul Fersig și în Rezervația Naturală Defileul Crișului Repede. Aceste zone au fost declarate rezervații naturale pentru a proteja această specie vulnerabilă.

Fluturi și albine vii - expoziție

„Pentru cei ce doriți să vedeti această floare firavă și pe cale de dispariție (laleaua pestriță) în toată splendoarea sa, vă vom lăsa un contact al persoanei ce vă poate ghida până la locul cu pricina. Nr. Tel : (0724) 950 446. Totodată menționăm că, încălcarea prevederilor OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, atrage răspunderea civilă, materială, contravenţională sau penală, după caz”, a anunțat Primăria Nițchidor, pe raza căreia se găsește un habitat natural al acestei flori.
Laleaua pestriță înflorește o singură dată pe an, în perioada martie-aprilie, și poate fi găsită în Europa și vestul Asiei. Cu toate acestea, aceasta este o specie foarte rară și este protejată prin lege. Planta crește în zone umede și are nevoie de condiții speciale pentru a supraviețui. În plus, faptul că Laleaua pestriță este atât de rară face ca aceasta să fie o atracție pentru oamenii de știință și pasionații de natură.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns