16 restaurante din județul Timiș sunt în prezent incluse pe un traseu semnalizat al gastronomiei bănățene! Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș și Asociația Patronală Horetim au încheiat proiectul de promovare a patrimoniului cultural local Gustă diversitatea în grai bănățean, proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.
Proiectul a cuprins mai multe etape, printre acestea numărându-se introducerea rețetelor tradiționale din Banat în meniurile restaurantelor din Timișoara, crearea unei Hărți a locațiilor cuprinse în proiect și marcarea acestora cu simboluri specifice ale proiectului sintetizat într-un QR Code, realizarea de materiale de promovare, dar și editarea unui volum care cuprinde rețete tradiționale din Banatul de Câmpie, lucrare semnată de prof. Mărioara Pisat.
Locațiile incluse în proiect sunt marcate încă de la intrare, iar clienții pot consulta meniul produselor tradiționale din restaurant prin intermediul unui QR Code realizat de APDT Timiș și pus la dispoziția fiecărei locații partenere.
De asemenea, info-centrele turistice din Timișoara și din județ, cât și Asociația Horetim au primit materialele de promovare pentru turiști, hărțile cu detalii privind restaurantele incluse în proiect și volumele de gastronomie bănățeană.
Proiectul a demarat în vara acestui an având dublul scop de a dezvolta oferta de servicii destinate turiștilor care ajung în destinația noastră prin promovarea patrimoniului gastronomic local, dar și de a sprijini industria ospitalității în această perioadă marcată de pandemia de COVID.
De la demararea proiectului s-au alăturat demersului 16 restaurante din întregul județ – Timișoara, Lugoj și Altringen, iar lista celor care doresc să introducă în meniurile lor produse tradiționale din Banat rămâne deschisă și ea poate fi accesată oricând, din întreaga lume, pe aplicația digitală Discover Timiș sub denumirea Gustă diversitatea.
Iată, mai jos, restaurantele și meniurile tradiționale, recomandate de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului
– MENIURI RESTAURANTE „GUSTĂ DIVERSITATEA” –
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Tăiței cu nucă
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Mâncare dă mazăre cu găluște și carne dă pui
Popricaș dă crumpi cu carne;
Șonc și clisă dă porc;
– Grătarul cu Ștaif –
Chiftele cu crumpi noi și sos dă mărar
Crumpi cu carne la dobă
Platou mezeluri de porc
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Escalop de pui cu ciuperci
– Clătite la tigaie –
Pungene ribe
Clătite
Doboș
Zupă dă găina cu tăieței dă casă
Pită cu ulei dă dovleac
Ceșniță sârbească
Platou rece cu mezeluri dă porc
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț
Sarme
Tăiței storși cu mac și nucă.
Zupă dă găină cu tăieței dă casă
Zamă dă părădaisă cu tăieței și păsulă
Slaită cu oloi și ceapă friptă
Păsulă verge cu carne dân călăi și covăsât
Mâncare dă mazăre cu găluște și carne dă pui
Schmarn și kompot
Lapce dă pasăre
Zupă cu galuste
Fasole frecată cu prăjeală dă ceapă
Gulaș unguresc
Salata dă vinete
Platou tradițional (clisa, carnați dă casă, găigană dă ou, ridichi etc)
Pui cu sos dă vișine
Pui cu sos dă mărar
Chiftele dă porc marinate în sos dulce dă roșii cu dafin
Gomboti cu prune
Crempită (cremeș)
– Terasa Nora –
Sarme
Platou rece tradițional
Cârnaț fript
Zamă dă păsulă
Crumpi fripți în cipsie
Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț
Clătite
Cornulețe crescute cu nucă
Chec Lenuța
– La Livada Banateana by Nora –
Sarme
Platou rece tradițional
Cârnaț fript
Zamă dă păsulă
Crumpi fripți în cipsie
Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț
Clătite
Cornulețe crescute cu nucă
Chec Lenuța
Salată de vinete
– Casa Altringen –
Ciorba de miel
Carnati fripti
Papricas de crumpi cu carne de porc
Mancare de mazare cu galuste si carne de pui
Chiftele cu crumpi noi si sos de marar
Zama de crumpi
Taitei cu varza
Spenac cu ochiuri de ou si carnat
Schmarn si kompot
Batbe
Babaiele cu colesa
Malai
Schmarn
Kompot