Locuri din Banat

16 restaurante pe care Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului le recomandă turiștilor

16 restaurante din județul Timiș sunt în prezent incluse pe un traseu semnalizat al gastronomiei bănățene! Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș și Asociația Patronală Horetim au încheiat proiectul de promovare a patrimoniului cultural local Gustă diversitatea în grai bănățean, proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

RETIM

Proiectul a cuprins mai multe etape, printre acestea numărându-se introducerea rețetelor tradiționale din Banat în meniurile restaurantelor din Timișoara, crearea unei Hărți a locațiilor cuprinse în proiect și marcarea acestora cu simboluri specifice ale proiectului sintetizat într-un QR Code, realizarea de materiale de promovare, dar și editarea unui volum care cuprinde rețete tradiționale din Banatul de Câmpie, lucrare semnată de prof. Mărioara Pisat.

Fluturi și albine vii - expoziție

Locațiile incluse în proiect sunt marcate încă de la intrare, iar clienții pot consulta meniul produselor tradiționale din restaurant prin intermediul unui QR Code realizat de APDT Timiș și pus la dispoziția fiecărei locații partenere.

De asemenea, info-centrele turistice din Timișoara și din județ, cât și Asociația Horetim au primit materialele de promovare pentru turiști, hărțile cu detalii privind restaurantele incluse în proiect și volumele de gastronomie bănățeană.

Proiectul a demarat în vara acestui an având dublul scop de a dezvolta oferta de servicii destinate turiștilor care ajung în destinația noastră prin promovarea patrimoniului gastronomic local, dar și de a sprijini industria ospitalității în această perioadă marcată de pandemia de COVID.

De la demararea proiectului s-au alăturat demersului 16 restaurante din întregul județ – Timișoara, Lugoj și Altringen, iar lista celor care doresc să introducă în meniurile lor produse tradiționale din Banat rămâne deschisă și ea poate fi accesată oricând, din întreaga lume, pe aplicația digitală Discover Timiș sub denumirea Gustă diversitatea.

Iată, mai jos, restaurantele și meniurile tradiționale, recomandate de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului

– MENIURI RESTAURANTE „GUSTĂ DIVERSITATEA” –

 – Restaurant Merlot – 

Zupă dă găină cu tăiței dă casă

Tăiței cu nucă 


 – Curtea Berarilor –

Zupă dă găină cu tăiței dă casă

Mâncare dă mazăre cu găluște și carne dă pui

Popricaș dă crumpi cu carne;

Șonc și clisă dă porc; 



 – Grătarul cu Ștaif –

Chiftele cu crumpi noi și sos dă mărar
Crumpi cu carne la dobă


 – Restaurant Miorița –

Platou mezeluri de porc

– La Calul Alb –

Zupă dă găină cu tăiței dă casă

Escalop de pui cu ciuperci


 – Clătite la tigaie –

 
Pungene ribe


 – Restaurant Urban King –

Clătite
Doboș
Zupă dă găina cu tăieței dă casă

 – Pizzeria Cora –

Pită cu ulei dă dovleac
Ceșniță sârbească

 – Casa del Sole –

Platou rece cu mezeluri dă porc

Zupă dă găină cu tăiței dă casă

Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț

Sarme

Tăiței storși cu mac și nucă. 

 – Restaurant Del Vecchio –
 

Zupă dă găină cu tăieței dă casă

 Zamă dă părădaisă cu tăieței și păsulă

Slaită cu oloi și ceapă friptă

 Păsulă verge cu carne dân călăi și covăsât

 Mâncare dă mazăre cu găluște și carne dă pui

 Schmarn și kompot

Lapce dă pasăre

 – Casa Bunicii –

Zupă cu galuste 

Fasole frecată cu prăjeală dă ceapă

Gulaș unguresc

Salata dă vinete

Platou tradițional (clisa, carnați dă casă, găigană dă ou, ridichi etc)

Pui cu sos dă vișine

Pui cu sos dă mărar

Chiftele dă porc marinate în sos dulce dă roșii cu dafin

Gomboti cu prune

Crempită (cremeș)

  – Terasa Nora –

Sarme

Platou rece tradițional

Cârnaț fript

Zamă dă păsulă

Crumpi fripți în cipsie

Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț

Clătite

Cornulețe crescute cu nucă

Chec  Lenuța  

 – La Livada Banateana by Nora – 

Sarme

Platou rece tradițional

Cârnaț fript

Zamă dă păsulă

Crumpi fripți în cipsie

Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț

Clătite

Cornulețe crescute cu nucă

Chec  Lenuța

 – Burger Town –

Salată de vinete


 – Casa Altringen –

Ciorba de miel
Carnati fripti
Papricas de crumpi cu carne de porc
Mancare de mazare cu galuste si carne de pui
Chiftele cu crumpi noi si sos de marar
Zama de crumpi
Taitei cu varza
Spenac cu ochiuri de ou si carnat
Schmarn si kompot
Batbe
Babaiele cu colesa
Malai


– 
Gasthaus Eduard – 

 

Schmarn
Kompot

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns