Progrese semnificative pe șantierul Conacului Mocioni. 25% dintre lucrări, începute la sfârșitul lunii ianuarie 2023, pentru reabilitarea bijuteriei arhitecturale din Foeni au fost realizate, a anunțat Consiliul Județean Timiș. Până în prezent au fost efectuate lucrări de consolidare la porticul posterior, s-a lucrat la desfacerea învelitoarei, s-a reparat sarpanta și s-a realizat infrastructura de instalații.
Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației.
“Lucrările de restaurare decurg cu atenție la detalii și la asigurarea calității necesare readucerii Conacului Mocioni la strălucirea de altădată. Sunt bucuros că lucrările de pe șantierul Conacului Mocioni înaintează într-un ritm care face posibilă finalizarea proiectului în primăvara anului viitor. Nu avem întârzieri majore, iar raportul vizitei de monitorizare ne confirmă că suntem pe drumul cel bun”, a transmis Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Imobilul istoric clasă A de la Foeni va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni.
Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală.
Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice.
Conacul este restaurat graţie unui grant oferit de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein prin proiectul Ro-Cultura. Consiliul Judeţean Timiş, actualul proprietar al conacului, a obţinut o finanţare de 2,6 milioane de euro.
Conacul de la Foeni a fost construit în anul 1750 şi era una din cele cinci reşedinţe ale familiei Mocioni, care a condus viaţa politică a românilor din Banat timp de opt decenii.
Odată cu instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naţionalizată şi a funcţionat ani la rând ca baie comunală, grădiniţă, depozit şi sală de sport. După anul 1990, în clădirea respectivă va funcţiona o discotecă, devenită apoi cămin cultural, iar de câţiva ani clădirea este nefucţională.