Locuri din Banat

Catedrala din Timișoara – Monumentul Capitalei Europene ce păstrează în subsolurile sale comori istorice și culturale impresionante

Ghidul Banatului

Catedrala mitropolitană din Timişoara şi muzeul său de artă bisericească reprezintă o mărturie impresionantă a bogăţiei culturale şi religioase a Banatului. Acestea sunt locuri deosebit de importante pentru comunitatea creştină ortodoxă, dar şi pentru toţi cei care sunt interesaţi de istoria şi arta religioasă din această regiune a României.

RETIM

Catedrala mitropolitană din Timișoara, un locaș de cult impresionant și important pentru comunitatea ortodoxă, a fost declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura și sculptura sa. Acest edificiu religios de proporții impresionante se ridică la intersecția unor artere importante din oraș și strălucește de departe cu învelișul său de țiglă smălțuită. De-a lungul timpului, catedrala mitropolitană din Timișoara a fost locul unor evenimente importante pentru credincioși și pentru oraș, inclusiv pentru procesiunea de târnosire și încredințare a cultului din anul 1946.

Fluturi și albine vii - expoziție

O construcție de proporții impresionante

Construcția catedralei mitropolitane a început în anul 1936, iar lucrările de arhitectură au fost finalizate abia după cinci ani de muncă intensă. Suprafața construită a catedralei este de 1.542 metri pătrați, iar volumul său este de aproximativ 50.000 de metri cubi, capacitatea fiind estimată la aproximativ 5.000 de credincioși. O atenţie specială merită cele şapte clopote al căror sunet impresionează prin rezonanţa neobişnuită care se aude pe tot cuprinsul oraşului.

În toamna anului 1946, după zece ani de efort, noul lăcaş al Domnului, împodobit cu cele mai bune şi mai alese opere aştepta solemnitatea târnosirii şi încredinţării cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocşilor din Banat.

La această mare procesiune a participat însuşi patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I-ul, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi din toate colţurile pământului românesc.

În interior, catedrala a fost îmbogăţită cu moaştele mitropolitului Iosif cel Nou, care au fost strămutate de la mănăstirea Partoş în anul 1956. Din iniţiativa mitropolitului Nicolae al Banatului, s-a hotărât încă din anul 1962 organizarea unei colecţii care să cuprindă arta religioasă veche din Banat, adăpostită în subsolul din incinta catedralei. Partea de subsol dinspre altar cuprinde necropola mitropoliţilor Banatului. Primul mitropolit înhumat aici a fost Vasile Lazarescu (1947-1961).

Între anii 2003-2006 pictura catedralei mitropolitane a fost desprăfuită, redându-i-se strălucirea originală.

Muzeul din subsolul Catedralei mitropolitane

Conducerea Arhiepiscopiei Timişoarei a iniţiat în urmă cu aproximativ patru decenii organizarea unei colecţii care adună cu scumpătate obiecte de interes istoric şi documentar, artistic şi cultural, atât pentru a le conserva cât şi pentru a le expune doritorilor de a cunoaşte trecutul.

Colecţia de artă bisericească veche a Arhiepiscopiei Timişoarei aşezată în subsolul Catedralei mitropolitane din Timişoara. Patrimoniul de artă bisericească adăposteşte astăzi aproape 1.000 de piese printre care un însemnat număr de icoane pe lemn, pe sticlă şi pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal şi un important fond de carte veche religioasă. Toate provin din biserici bănăţene şi datează din secolele XIV, XVI, XVII şi XIX. Documente de netăgăduită însemnătate istorică, ele exprimă nivelul cultural din Banat, evidenţiind în acelaşi timp sensibilitatea pentru frumos a credincioşilor.

Peste 3500 de tineri ortodocși, din întreaga lume, așteptați la Timișoara

„Omul se naște o singură dată în viață. O Țară se naște de mai multe ori. Ultima dată, România s-a născut în decembrie ’89 la Timișoara. Nu s-a născut din stâncă, ci din cenușa și sângele martirilor timișoreni. Și astăzi trandafirii din Timișoara sunt roșii, căci se hrănesc încă din sângele cald al martirilor. Tot aici au lăstărit primii muguri ai democrației românești. Atribuirea titlului onorific de „Capitală Culturală Europeană” acestei cetăți înseamnă pentru locuitorii ei o floare a recunoștinței dăruită martirilor din decembrie 1989. Acești martiri au visat și au luptat pentru ca România să-și recapete locul pe harta Europei. Cred că Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri.

În contextul manifestărilor consacrate Capitalei Europene a Culturii, mitropolia noastră organizează, în perioada 31 august – 3 septembrie, întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși, la care vor participa 3500-4000 de tineri din țară și de peste hotare, cărora dorim să le prezentăm istoria, cultura și spiritualitatea Banatului”, spune ÎPS Ioan Seleșan Mitropolitul Banatului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns