vineri, noiembrie 27, 2020
INEDIT

Povestea giganților străvechi care trăiesc în Caraș-Severin. Aduși din alte meleaguri, se simt ca acasă în pădurile Banatului Motan

Sequoia sunt printre cei mai înalți arbori care cresc pe Pământ.  Aceștia se găsesc, în mod normal, în pădurile din Munții Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste 2000 de metri.

Există însă și exemplare care s-au adaptat și prin alte părți ale globului. De exemplu, în Caraș-Severin, pot fi văzute două astfel de exemplare, considerate tinere, deși au fost plantate în urmă cu sute de ani.

De exemplu, Sequoia de la Herculane a fost plantat cu prilejul amenajării parcului Cazinoului (Parcul Gisela, azi Parcul Central), realizat în jurul anului 1862, după planurile lui Lothar Abel, unul dintre cei mai însemnați peisagiști vienezi (Parcul Prater, Serele și Muzeul Botanic din Viena etc.).

Este un arbore tânăr, în pofida dimensiunilor respectabile: 30 m înălțime, 1,5 m diametru și aproape 5 m circumferință la bază. Fiind un arbore exotic, rar în țara noastră (sunt cunoscute mai puțin de 20 de exemplare), a fost declarat monument al naturii. Arborele de Sequoia de la Baile Herculane aparține unei specii rare de Sequoia Gigantea.

În Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, pe drumul care leagă Peştera Comarnic de Anina poate fi admirat un alt exemplar rar de sequoia. Specialiștii Regiei Naționale a PădurilorRomsilva estimează vârsta acestuia la aproximativ 200 de ani, însă nimeni nu știe istoria exactă acestui copac gigantic.

Arborele măsoară peste 45 de metri înălţime şi mai mult de 5 metri în circumferinţă şi cu toate că mediul său natural sunt Munţii Sierra Nevada din Statele Unite, s-a încăpăţânat să trăiască pe pământ românesc, adaptându-se perfect la condițiile climatice din țara noastră, la o altitudine de aproape 700 de metri.

Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), cunoscut si sub numele de Redwood, folosit des ca si conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat cel mai mare copac in ceea ce priveste volumul total, fiind ocrotit prin lege si Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut doar ca si fosil pana in 1941, cand a fost descoperit in China.

Arborii Giant Sequoia pot creste pana la dimensiunea de 9 m in diametru si cel putin 76 m inaltime. Cel mai mare dintre acesti giganti este generalul Sherman, aflat in Parcul National Sequoia. Generalul Sherman are 84 m inaltime, o circumferinta de 31 m si cantareste 1,2 milioane kilograme, arată www.pepiniera-sequoia.ro.

FOTO http://www.pepiniera-sequoia.ro

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: