miercuri, iulie 9, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Top 5 Articole

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Cele mai recente

5 rețete delicioase din Banat recomandate de Travelminit

RETIM

Fondat în Cluj-Napoca, Travelminit este din 2017 unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa rezervărilor hoteliere. Blogul Travelminit al companiei cuprinde informații,  recomandări de călătorie și idei de vacanțe în România. Pe lângă acestea prezintă și rețete tradiționale, restaurante sau incursiuni în gastronomia mai multor țări.

Păturata pe crumpi, supa de cocoș cu tăieței de casă, clătitele ”Ana Lugojana”, plăcinta țărănească cu varză și ceapa umplută sunt cele 5 rețete delicioase din Banat, numai bune de pus pe masă, scriu cei de la Travelminit.

”Interferențe culturale sunt în toată România, însă Banatul pare că le-a cules pe cele mai frumoase și mai interesante. În materie de artă culinară, bucătăria bănățeană se bucură de rețete împrumutate de la sârbi, maghiari, germani sau șvabi. De altfel, în Banat trăiau în epoca modernă nu mai puțin de 16 etnii. Influențele au rămas și se simt cel mai bine în gastronomie; așa se explică de ce gospodinele bănățene din ziua de azi te lasă mut în fața preparatelor lor culinare. O trăsătură specifică a mâncărurilor bănățene sunt sosurile dulci – sosurile de paradaisă (roșie) îndulcite cu miere sau cu zahăr. Iar zupa (supa) – de preferat de găină de curte – nu lipsește aproape de la nicio masă, mai ales în zilele de sărbătoare. Poate de aceea, rar ai să vezi un bănățean slab. Ca doar nu degeaba e vestita vorba din popor: ”Bănățeanul care-i slab, ori e prost, ori e beteag”, scriu cei de la Travelminit, în prezentarea rețetelor din Banat.

Cele cinci rețete sunt prezentate pas cu pas pe blog.

Păturata pe crumpi (cartofi)

Ingrediente:
• 5 crumpi (cartofi) mari albi, tăiați rondele
• o bucățică de șuncă de casă ușor afumată (adică o bucată de carne de porc, garnisită cu slănină)
• 4 cepe mijlocii
• un morcon (morcov)
• o paradaisă (roșie)
• boia de ardei dulce, o foaie de dafin
• sare, piper
Păturata:
• 300 grame faină
• 3 de pahar cu apă rece
• o linguriță de ulei și o linguriță de oțet
• sare
Umplutură pentru păturată:
• două ouă
• 500 grame brânză de vaci, amestecată cu brânză sărată
• mărar

Carnea se taie în bucăți potrivite și se pune într-o cratiță la prăjit. Nu se adaugă ulei, pentru că are destulă grăsime. Peste carne se adaugă ceapa tăiată cubulețe și se călesc împreună. Se adaugă apoi cartofii tăiați rondele și morcovul tăiat bucăți potrivite. Se adaugă boiaua, sare, piper și foaia de dafin, roșia curățată de coajă și tăiată cubulețe, după care se pune apă până se acoperă carnea și legumele. Se acoperă cu un astupuș (capac) și se lasă pe foc să fiarbă până începe să scadă.

Separat se face păturata: toate ingredientele se amestecă și se frământă bine până se face un aluat consistent, care se stropește cu puțin oloi (ulei) și se lasă la odihnit 30 de minute la rece. Se scoate apoi aluatul și se întinde o foaie groasă de circa 8 mm. Se stropește cu ulei și se lasă la odihnit 5 minute. Se întinde apoi foaia cu sucitorul cât se poate de subțire. Se pune umplutura din loc in loc, apoi se rulează foaia, ca o plăcintă. Se răsucește în formă de melc și se așează în cratița în care fierb carnea și cartofii. Totul se fierbe la foc mic de tot, acoperit cu capac, timp de 30 – 40 de minute.

Supa de cocoș cu tăieței de casă

Ingrediente:
• câteva bucăți de carne de la un cocoș de curte
• 3 morcovi
• o ceapă
• o rădăcina de pătrunjel
• un păstârnac
• o țelina
• sare, piper
• tăiței de casă făcuți dintr-un ou, apă și faină

Se pun bucățile de carne într-o oală, la fiert, cu sare. Se ia spuma și se adaugă legumele curățate, spălate și tăiate în bucăți potrivite. Se lasă să fiarbă la foc mic. Când sunt fierte bine și carnea și legumele, se strecoară supa. Se pune din nou pe foc și când dă în clocot se adaugă tăițeii. După ce au fiert, se adaugă frunze de pătrunjel tocate mărunt și bucăți de morcov. Se pune capacul și se lasă câteva minute să se aburească .

Clătite ”Ana Lugojana”

Ingrediente:
• 250 grame brânză de vaci
• 5 ouă
• 2 plicuri zahăr vanilat
• 200 grame smântână
• 250 grame zahăr
• stafide
• unt pentru uns vasul gratinabil

Se fac 8 clătite dintr-un aluat obișnuit din ouă, sare, făina și apă minerală.
Brânza se amestecă cu un ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele și un plic de zahăr vanilat. Separat se separă restul de 4 ouă și se amestecă gălbenușurile cu un plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr și smântână.

Clătitele se umplu cu amestecul de brânză și se rulează ca sarmalele. Se aranjează într-un vas termorezistent uns cu unt. Peste ele se toarnă amestecul de gălbenușuri și smântână și se dă la cuptor 7 – 8 minute la 180 grade. Apoi se scot de la cuptor și se adaugă deasupra albușurile bătute spumă cu restul de 120 grame de zahăr. Se dă din nou la cuptor până se caramelizează bezeaua.

Plăcintă țărănească cu varză

Ingrediente:
• 800 grame varză dulce, tocată mărunt și călită în puțin ulei
• o lingură cu pesmet
• două ouă
• 300 grame făină
• 250 ml apă
• o linguriță oțet
• sare
• 80 grame untură de porc
• o legătură mărar

Varza tocată și călită se amestecă cu un ou, pesmet și mărarul tocat. Se face un aluat din făină, sare, oțet și apă călduță, care se lasă să se odihnească 30 de minute. Se împarte apoi în zece biluțe: fiecare se întinde cu sucitorul până când obtineți un cerc cu diametrul de 20 cm. Se unge fiecare foaie cu untură de porc și se pun una peste alta, ca un turn. După ce se mai odihnește 20 de minute, turnul de aluat se întinde cu sucitorul până când se obține o foaie mare, cu diametrul de 50 cm. Se pune umplutura în mijloc și se împăturește plăcinta cu marginile foii. Plăcinta se răstoarnă pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și se unge cu oul bătut. Se coace la cuptor 30 de minute, la 190 grade Celsius. Se servește caldă, cu smântână sau iaurt.

Ceapă umpluta

Ingrediente:
• 600 grame ceapă
• 100 grame măsline
• 100 grame nuci
• 150 ml ulei
• 100 grame pâine înmuiată în lapte
• 20 grame făină
• 10 grame zahăr
• 25 grame bulion de roșii
• frunze pătrunjel, sare, piper
• puțin vin alb
• 100 grame smântână

Ceapa se curață și se fierbe întreagă. După ce se răcește, i se scoate miezul. Se face un amestec din nucile pisate, pâinea înmuiată în lapte, măsline tocate, sare, piper, miezul cepelor tocat mărunt și pătrunjel. Se umplu cepele cu această compoziție și se așează într-o tavă unsă. Peste ele se toarnă un sos format din făina rumenită în ulei și stinsă cu bulionul de roșii, vinul alb și zahărul. Se dă la cuptor 15 minute. Se servește cu smântână.

Portofoliul Travelminit conține 7.500 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă, și acoperă o gamă largă de cazare în toată ţara (litoral, munte, destinaţii balneoclimaterice şi oraşe mari), fiind lider pe piaţa rezervărilor cu card de vacanţă. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croaţia), cu vânzări de peste 200 milioane de euro şi peste 500 de angajaţi. În 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achiziţionat de către Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce şi media din Polonia, cotată la bursă şi cu sediul în Varşovia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele Mai Citite