România Atractivă este o platformă complexă de promovare turistică, cu 280.000 de utilizatori activi, ce cuprinde 12 rute care unesc atracțiile din țară. Proiectul include un site și o aplicație cu același nume, care le oferă utlizatorilor posibilitatea de a identifca evenimente sau diverse experiențe de-a lungul traseelor. De la castele, cetăți, biserici fortificate, sate cu arhitectură tradițională până la destinațiile gastronomice, cele 12 rute reunesc peste 270 de obiective turistice, din 35 de județe.
Ruta gastronomiei tradiționale românești din România Atractivă cuprinde 30 de rețete inedite, cu influențe ale diferitelor popoare ce au conviețuit pe aceste meleaguri în ultimele secole. Mic dejun la Margina este singurul obiectiv din județul Timiș de pe această rută. 6 rețete au fost considerate de România Atractivă cu adevărat surprinzătoare de descoperit . Deși seamănă cu rețete pe care le cunoști, au fiecare câte un „element surpriză” ce le face să iasă din tipar. Printre acestea, ”Umplătura de ficățel ca la Margina”.
”În comuna Margina, din județul Timiș, învățăm să fim mai mult călători și mai puțin turiști. Ne așezăm la masă cu gazdele de aici, și, cu fiecare îmbucătură, descoperim ce diversitate culturală se ascunde în fiecare fel de pe masa ce se întinde în fața noastră. Pregătită de tanti Emilia Popa din Coșteiu de Sus la evenimentele speciale sau în duminicile când se adună cu toții la masă, rețeta ”Umplăturii de ficățel” are origini slovace și vine de departe în timp, de pe vremea când tanti Emilia era mică și oamenii erau nevoiți să înmulțească mâncarea în diferite feluri, pentru a ajunge la toți. Păstrată cu grijă, rețeta este reprodusă și azi, pentru gustul bun și proprietățile sale hrănitoare.”, arată cel de la România Atractivă.
Celelate rețete cu adevărat surprinzătoare de descoperit sunt: Sarmalele cu urdă în foi de sfeclă ca în Ținutul Zimbrului din județul Neamț, Ciorba poeka de Ciumani (Csomafalvi poékaleves) ca-n Harghita, Clătitele brașovene, cu gust de Țara Bârsei, Dresală cu bureți păstrăvi din inima Bucovinei și Hribovica, îmbrățișarea tradițiilor bihorene
”Umplătura de ficățel” ca la Margina, în județul Timiș
Rețeta de luat acasă: „Umplătura” se face în felul următor: se toacă o ceapă mare, să fie cât pumnul, într-o lingură sănătoasă de untură. Nu ulei, că untura e mai gustoasă! Se pune ceapa să se călească până este sticloasă. Se ia înapoi de pe foc și atunci se taie o legătură de pătrunjel, un ficățel-doi rași cruzi – nu tăiați – și apoi li se adaugă sare, piper și 5-6 ouă, nu mai multe. Câte ouă pui, atâtea linguri de făină! Se amestecă toată compoziția și după aceea amestecul se pune la fiert într-o pungă care nu se topește. Mai demult se punea în celofan, se lega frumos și se băga în apă fiartă unde trebuie să stea la fiert cam 45 de minute. Apoi, pe o farfurie întinsă, se taie felii.
România atractivă: ”Unii oameni spun că acest fel de mâncare a fost făcut să înmulțească bine carnea, fiindcă din doi ficăței faci o farfurie plină de mâncare. Însă el se face și astăzi la masa de duminică sau pentru goștii, adică musafirii speciali. Așa cum sunteți așteptați să fiți și domniile voastre!”