Locuri din Banat

Clădirea din Banat cu o arhitectură unică. Marea greșeală făcută cu ocazia renovării

Hotel Bazar din Buziaș FOTO patrimoniubalnear.ro

Fostul Hotel Bazar din Buziaș, care are o arhitectură unică, din lemn traforat, în acord cu Colonada, a fost mutilat prin montarea unor geamuri termopan din PVC la parterul clădirii.

RETIM

Potrivit patrimoniubalnear.ro, Hotel Bazar a fost ridicat în anul 1875, în partea nordică a parcului Buziaș și este integrat colonadei pe care o flanchează. Hotelul este de plan dreptunghiular, cu laturile scurte tratate după un contur pentagonal, racordat printr-un rezalit, parter și un nivel.

Fidelity by Iulius Mall

Este ridicat pe o structură de lemn ce adăpostește la cele două niveluri câte o terasă cu parapeți de lemn traforat sau cu baluștri strunjiți. Partea superioară a terasei este închisă cu panouri de lemn minuțios traforate. Încăperile de la etaj au fost destinate de la început cazării, iar cele de la parter erau prăvălii orientate spre parc, și probabil folosite parțial ca restaurant.

Hotel Bazar în vechime FOTO patrimoniubalnear.ro

Camerele pentru cazare au fost dispuse în lungul coridorului longitudinal, cu rezolvare în dublu tract. Pentru realizarea pereților de rezistență s-a folosit un schelet de lemn din stâlpi și grinzi, între care s-au construit panouri cu umplutură de cărămidă.

Scara interioară de lemn este amplasată în aripa sudică a hotelului. Hotelul dispune de un foișor pe latura nordică, pe două niveluri cu un arc în plin cintru, decupat în traforul de la parter.

Foișorul de pe fațada posterioară este mai simplu, dar păstrează aceleași trei deschideri și o modelare a traforului triunghiulară la partea superioară. Decorația cu panouri din lemn traforate ale foișorului și ancadramentele de la ferestrele etajului sunt elemente de valoare ale construcției.

Partea de arhitectură de lemn de la etaj este în perfect acord cu cea a colonadei. Starea de conservare a clădirii este mediocră, datorită intervențiilor defectuoase, ancadramentele ferestrelor au fost în mare parte distruse, fiind introdusă tâmplărie de plastic la toate ferestrele. Clădirea se află în proprietate privată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns