Se spune că frumusețea este în ochii privitorului. Cu toate acestea, există anumite elemente care te ajută să îți schimbi percepția în ceea ce privește un anumit loc. Când vine vorba despre un oraș, unul dintre lucrurile pe care le observi prima dată sunt clădirile. Cu cât sunt mai frumoase, cu atât ai tendința de aprecia și mai mult acel loc.
În mod evident, tradițiile din zonă, bucatele pe care le guști aici, la fel și oamenii joacă un rol important care te face să situezi un oraș mai sus în top. Din fericire, Timișoara nu duce lipsă de niciunul dintre aceste elemente. Iată câteva clădiri vechi care înfrumusețează și mai mult aspectul orașului.
Palatul Apelor
Una dintre primele clădiri culturale de pe această listă, care nu este neapărat un clasament, este Palatul Apelor situat în cartierul Iosefin. Această clădire a fost construită pe parcursul a doi ani, începând cu 1900. Acest lucru se întâmpla la scurt timp după ce Bega a fost navigabilă, moment în care Karl Hart și-a putut pune măiestria la încercare.
În zilele noastre vedem o clădire impunătoare, cu elemente neobaroce puternic conturate.
Un alt element pe care nu ai cum să-l treci cu vederea este acoperișul. Fiecare detaliu a fost luat în calcul pentru a ajunge la rezultatul pe care îl vedem în zilele noastre. În urmă cu câțiva ani a trecut printr-un proces de reabilitare pentru a putea fi ulterior deschis și dat în folosință, lucru care s-a și întâmplat. În timp ce exteriorul este impunător, nici interiorul nu este mai prejos.
Cazinoul Miliar
Multă lume nu știe acest lucru, dar această clădire este una dintre cele mai vechi din Timișoara. Construcția sa a început în anul 1744, deci a trecut prin multe evenimente istorice importante.
Cazinoul Militar este localizat în Piața Libertății și urmează stilul baroc. În trecut, sala mare de bal era principalul loc de divertisment pentru oameni. Ei veneau aici pentru a se bucura de diverse jocuri de cazinou precum și pentru a dansa și a cunoaște alte persoane. Deși în zilele noastre acest lucru nu mai este posibil, poți să faci o plimbare prin jurul clădirii pentru a vedea o bucată de istorie în fața ochilor. Mai mult, poți recrea acea experiență prin accesarea de activități care necesită o strategie, așa cum este blackjack sau sloturile direct de pe telefonul mobil.
Casa Hermann Winkler
Deși are un sigur etaj, casa construită de avocatul Hermann Winkler este de o reală frumusețe. Situată pe partea dreaptă a pieței Sfânta Maria, această clădire, care deși dăinuie aici încă de secolului trecut, reușește să atragă multe priviri și în zilele noastre.
Mai mult, monograma ”HW”, nu trece nici ea neobservată.
Hermann a construit o casă care are la bază stilul eclectic academic, dar și influențe din partea curentului Sucession, elemente ce pot fi observate în jurul ferestrelor.
Dacă exteriorul este atât de impunător, cu siguranță camerele sunt la fel de impozante și spun o poveste a vremurilor demult apuse.
Palatul Cazinoului Ținutului de Sud
O altă clădire la fel de impresionantă din Timișoara este Palatul Cazinoului Ținutului de sud, care a fost construit în anul 1905.
Clădirea urmează stilul Art Nouveau și îmbină cu succes o serie de jocuri geometrice dar și elemente florale.
Încă din anul 1989 clădirea găzduiește Institutul Intercultural din Timișoara. De asemenea, aici se regăsește și sala Lira dar și alte încăperi care servesc drept spațiu comercial.
Palatul se remarcă față de celelalte clădiri nu doar datorită amplasării pe colț dar și a faptului că este o clădire impunătoare, care are un aer boem.
Din păcate, de-a lungul timpului s-au mai pierdut din elementele sale definitorii, însă rămâne o importantă clădire de patrimoniu.
Palatul Alexandru Pisică
Ultima, dar cu siguranță nu cea din urmă clădire impresionantă din Timișoara este acest palat. Capodopera arhitecturală a fost construită în jurul anilor 1900 și este de o frumusețe aparte.
Pe lângă faptul că este o clădire impozantă, construcția are și câteva elemente situate în partea de sus și în jurul geamurilor. Turnul central dar și restul formelor geometrice se pot observa de o distanță destul de mare și farmecă toți trecătorii și mai ales turiștii.
Timișoara este un oraș de poveste, care găzduiește o serie de clădiri unice, toate încărcate de istorie. Unele dintre acestea au fost reabilitate, în timp ce altele au cam fost date uitării.