Oameni din Banat

Colecția unui bănățean, unică în țară. A adunat peste 180 de lămpi de miner, cele mai multe din mina de la Anina

Ghidul Banatului

După două secole în care locuitorii din Anina au trăit exclusiv din minerit, acum turismul pare să fie salvarea micului oraș. Aici, autoritățile construiesc deja cel mai mare muzeu al mineritului din România, pe locul în care funcționa în trecut cea mai adâncă mină din țară. Tot la Anina îl puteți întâlni pe Ion, unul dintre primii oameni care au locuit în Europa în urmă cu 40.000 de ani și care a fost descoperit de speologi în Peștera cu Oase. De fapt, este o machetă a craniului care se află în muzeul orașului, unde mai sunt și alte colecții care vorbesc despre istoria locului.

RETIM

O colecție inedită legată direct de istoria mineritului de la Anina îi aparține lui Gheorghe Izvernari , fost miner, la fel ca tatăl și bunicul său. Este vorba despre o colecție de peste 180 de lămpi de miner, unele vechi de peste 100 de ani, de toate formele, care este expusă în cafeneaua-pizzerie pe care fostul miner o deține în centrul orașului.

Fluturi și albine vii - expoziție

“Tata a fost miner, a murit de silicoză la mină și eu tot la mină am lucrat strungar. O parte din lămpi le-am avut, restul le-am achiziționat. Sunt vreo 180 și le adun așa din nostalgie. Așa fac colecționarii, majoritatea din nostalgie, că amintesc de vremurile care au trecut. Sunt diferite ele și sunt și din etape diferite. Probabil că fiecare au povestea lor, au aparținut unui om care a trudit în mină. Au fost și mai multe lămpi în zonă, dar s-au dus…. în altă parte. Când m-am apucat eu de colecționat a fost deja târziu”, spune fostul miner.

Colecția lui Izvernari este cea mai mare din țară. Aici găsim lămpi care funcționau cu carbid, cu gaz și mai modernele lămpi care se alimentau de la bateriile electrice.

“Nu are încă nimeni o colecție așa de mare. Mai sunt care au câte 10-15, maxim da peste 100 de lămpi nu are nimeni în România. Dintre lămpile mele, funcționează 90%. Majoritatea sunt pe gaz, ca o brichetă, unele automate, altele se aprind manual”, spune colecționarul.

Dacă ajungeți la Anina, cafeneaua lui Ghiță Izvernari e un loc plăcut, în care puteți afla despre momentele importante din istoria acestei localități, atât prin colecția de pe pereții localului, dar mai ales din poveștile oamenilor care o frecventează.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns