Locuri din Banat

Cum arată peștera spectaculoasă de 10 kilometri lungime, deschisă doar câteva ore pe an

foto: Philippe Crochet

Minunile naturii sunt cele mai de preț comori ale exploratorilor. Peșterile au fascinat de mii de ani pe acei curajoși care au căutat până în mijlocul pământului după galeriile de o frumusețe rară, riscându-și viețile pentru a scoate la lumină povești despre creația naturală. O astfel de minune se află și la granița Banatului, fiind vorba despre o peșteră cu adevărat unică. Pe cât de frumoasă și de misterioasă, pe atât de greu accesibilă, fiind deschisă publicului larg doar câteva ore pe an. 

RETIM

Este vorba despre peștera Topolnița, situată în județul Mehedinți, la granița de sud-est a Banatului, o peșteră de 10 kilometri lungime care poate fi vizitată doar câteva ore pe an. Iubitorii de natură și de munte care știu despre celebra peșteră merg an de an la Topolnița, sperând că vor vedea atracția naturală, chiar și pentru câteva ore. 

Fidelity by Iulius Mall

foto: PSNews Mehedinti

De ce este Peștera Topolnița atât de specială

Aflată la 30 de kilometri distanță de Drobeta-Turnu Severin, capitala județului Mehedinți, peștera se deschide iubitorilor de drumeții și speologie doar câteva ore pe an. În rest, peștera lungă de peste 10 kilometri este închisă vizitatorilor, fiind locul în care se desfășoară cercetări speologice. O mică parte din peștera uriașă se poate vizita tot timpul anului, spre dezamăgirea iubitorilor de adrenalină. Peşteraeste deschisă doar câteva ore pe an, în timpul sărbătorii care îi poartă numele.

Veniți din toate colțurile lumii, vizitatorii ce pot explora mai bine peștera se strâng de obicei într-una dintre duminicile lunii august la obiectiv. Acolo, se împart în grupuri de câte zece persoane și, alături de un ghid specializat, se aventurează în interiorul grotelor săpate vreme de mii de ani de ape. Vizita durează în jur de jumătate de oră pentru fiecare grup, însă galeriile pe care oamenii le vizitează sunt de-a dreptul spectaculoase.

foto: Cronica Română

Mai frumoasă cu fiecare pas

Specialiștii unui institut care se ocupă cu explorarea și amenajarea obiectivelor turistice naturale lucrează de zor pentru a face cât mai accesibilă peștera, nu doar zona de intrare, cât mai ales galeriile din interior, mult mai spectaculoase pentru turiști. Este vorba despre Institutul de Speologie “Emil Racoviță” și despre Geoparc Platoul Mehedinți, două instituții care lucrează pentru amenajarea unei suprafețe cât mai mari din peștera fără sfârșit.

″Împreună cu Insitutul de Speologie Emil Racoviţă lucrăm la un regulament de vizitarea peşterii şi un plan de management. Măcar 2-3 luni de zile în care ne permit fauna şi flora din peşteră să putem de aducem vizitatori”, a transmis Claudiu Cenușe, director Geoparc Platoul Mehedinţi, într-o declarație pentru Știrile ProTV.

Apele Topolniței, râul din apropierea peșterii, au intrat în galerii și au lucrat locuri gigantice, spectaculoase și cu formațiuni unice în lume. Peștera, având aproape 11.000 de metri lungime, este a doua ca mărime din România și a 17-a la nivel mondial. Galeriile peșterii sunt dispuse pe 5 etaje. Galeria Racoviță, una dintre încăperi, este considerată drept cea mai spectaculoasă formațiunie speologică din Munții Carpați. 

foto: Philippe Crochet

Cele mai frumoase zone ale peșterii rămân închise

Forme bizare de relief se regăsesc în toate galeriile peșterii, denumite după formele pe care piatra a luat-o de-a lungul vremurilor. Vizitatorii pot admira locuri precum Marea Lumânare, Marele Dom Stalagnitic, Lacul de Cleștar sau Pădurea cu Lumânări. Primul care a explorat peștera a fost Sever Popescu, un profesor din Turnu Severin, care a descoperit Culcușul Vidrelor în 1956. 

Specialiștii spun însă că cele mai spectaculoase zone ale peșterii vor rămâne cel mai probabil departe de ochii vizitatorului neinițiat în tainele speologiei și alpinismului. Potrivit acestora, după ce treci de un portal de 67 de metri înălțime și ocolești stâncile ciclopice, ți se înfățișează un ținut cu adevărat uluitor, parcă scos din poveștile cu lumi fantastice. Păduri de stalagmite, delte naturale, prăpăstii fără fund și multe alte minuni create de natură stau ascunse în măruntaiele pământului.

foto: Philippe Crochet

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns