Într-un pas decisiv către recunoașterea patrimoniului românesc pe scena internațională, istoricul Adrian Ardeț a dezvăluit că România a depus dosarul pentru includerea a două locuri istorice de excepție, Tibiscum și Băile Romane de la Berzovia, în patrimoniul UNESCO. Această acțiune are scopul de a proteja și conserva aceste bijuterii istorice și de a le promova la nivel global.
„Ne-am depus dosarul, am primit și vizita celor care decid. La noi, în România există o Comisie LIMES, care face demersuri ca toate fortificațiile romane aflate pe granița romană să fie trecute ca patrimoniu UNESCO. În Banat ar fi incluse Tibiscum și Băile romane de la Berzovia. Am avut și vizita comisiei UNESCO aici, au văzut despre ce e vorba, s-au lămurit, au văzut că e domeniul statului și normal că interesul este, pentru că e locul în care poți face ceva. Noi avem terenul statului aici și asta face face foarte ușor accesul și deschiderea pentru public. Dosarul pentru includerea și în patrimoniu UNESCO a fost depus la Paris, în această primăvară”, spune istoricul Adrian Ardeț.
Tibiscum – O descoperire fascinantă
În Banat, pe teritoriul localităților Jupa și Iaz din județul Caraș-Severin, se ascunde un adevărat tezaur istoric, orașul Tibiscum, care este încă în curs de descoperire și cercetare. Această zonă arheologică, ce ocupă cel puțin 17 hectare, este considerată de specialiști drept un loc de o importanță remarcabilă, comparabilă cu alte vestigii de epocă romană din România, precum Sarmizegetusa Regia, care se bucură de statutul de Patrimoniu UNESCO.
Muzeul din Caransebeș, Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România a desfășurat în acest an cea de-a 59-a campanie de săpături arheologice în această zonă, continuând o tradiție de cercetare ce datează din 1964. Mai mult, anul 2022 a marcat un secol de la primele cercetări efectuate de către G.G. Mateescu de la Universitatea din Cluj și Ioan Boroș de la Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj. În prezent, Adrian Ardeț, expert în Epoca Romană, este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.
Descoperirile din Tibiscum sunt spectaculoase și aruncă lumină asupra modului de viață și culturii romane din acea perioadă. Importanța acestei descoperiri nu constă doar în faptul că aruncă lumină asupra istoriei romane în zonă, ci și în potențialul ei de a aduce în prim-plan valorile culturale și istorice ale României.
Berzovia, peste 1.900 de ani atestare documentară
Cu aproape două milenii în urmă, în anul 106 d.Hr., împăratul Traian a reușit să învingă armata regelui dac Decebal și să instaureze administrația romană în Dacia. Acest moment istoric a fost un punct de cotitură pentru regiune, marcând începutul construcției unor castre, dintre care unul dintre cele mai impresionante a fost ridicat la Berzovia, la marginea Imperiului Roman.
La Berzovia, Legiunea a IV-a Flavia Felix și-a găsit pentru o perioadă casa, fiind recunoscută pentru victoria sa asupra dacilor și cucerirea capitalei Sarmizegetusa. Cu toate că legiunea romană nu a rămas permanent în zonă, amprenta sa a rămas viu înregistrată în istorie, în special prin construcții, viața cotidiană și căile de comunicații dezvoltate.
Cu peste 50 de ani de cercetări în acest castru roman, eforturile de a dezvălui tainele trecutului continuă. Cercetătorul științific Adrian Ardeț, de la filiala din Timișoara a Academiei Române, a subliniat descoperirile valoroase din zona băilor comune romane. El a evidențiat că romanii aveau o preocupare specială pentru aceste spații, utilizate nu doar pentru igienă personală, ci și pentru relaxare și recuperare trupească. Elementele tehnice precum pavajul din cărămizi mici, realizat în tehnica opus-spic de grâu, sunt mărturii ale abilităților tehnice aduse din Imperiu, aceleași tehnici de pavaj fiind regăsite la Roma însăși.