Ne apropiem de finalul unei experiențe fantastice de care Timișoara a avut parte în ultimele patru luni: expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.
Curatoriată de Doina Lemny, expoziția a adus în atenția publicului diferite etape ale parcursului artistic al lui Brâncuși: de la operele create sub influența învățământului de la Școala de Arte Frumoase din București, la confruntarea cu sculptura lui Rodin și decizia radicală de a abandona modelajul pentru a adopta metoda șlefuirii directe. Aceasta din urmă a marcat întoarcerea sa simbolică către artele primitive și i-a deschis, în același timp, calea spre modernitate.
Expoziția din Palatul Baroc, de la Muzeul Național de Artă Modernă, a reușit să adune la un loc lucrări de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, dar și din colecții private.
Biletele online sunt rezervate integral până în 28 ianuarie, ziua în care expoziția se închide. Dar, în fiecare dimineață, la ora 10, la casieria Muzeului Național de Artă, sunt disponibile 360 de bilete pentru ziua în curs, care pot fi cumpărate la fața locului, așa că există, în continuare, posibilitatea să faceți această incursiune în lumea lui Brâncuși.
Au fost rezervate până acum 121.000 de bilete, ceea ce a depășit cu mult estimările organizatorilor, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, cu finanțarea Consiliului Județean Timiș și sprijinul mai multor sponsori.