Ziua de 20 decembrie este declarată zi de importanță locală din anul 2010, iar din 2019 este oficial Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism. Astăzi, la ora 12.00, alarmele din oraș au răsunat pentru a aminti de ce s-a întâmplat în urmă cu 35 de ani.
De la ora 19.00, în Piața Victoriei va avea loc concertul Rock for Revolution. Vor urca pe scenă trupe precum Doomsday Astronaut, Spitalul de Urgență, Marco Mendoza și Implant pentru Refuz.
Tot în această seară, pe scena Operei din Timișoara va avea loc Gala Libertății, un eveniment în care se vor împleti pe scenă teatrul, muzica și arta video. Regizorul Adrian Sitaru a creat conceptul, iar Adrian Damian și Viorica Petrovici sunt scenografii. Pe scenă vor fi și trupa Psihodrom și Horea Crișovan. Sunt așteptați invitați și delgați din 15 țări, nume precum E.S. Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van Haaften, Ambasadorul Țărilor de Jos, și Victor Chirilă, Ambasadorul Republicii Moldova. Vor fi reprezentate țări din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud: Franța, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Moldova, Olanda, Regatul Unit, Serbia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Malaiezia, Mexic, Peru și Uruguay. Vor fi prezenți și reprezentanții orașelor înfrățite cu Timișoara, adică delegații din Cernăuți, Karlsruhe, Novi Sad, Palermo și Rueil Malmaison.
Ce s-a întâmplat în 1989
Ziua de 20 decembrie 1989 a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă. Toate marile intreprinderi se unesc, iar mulţimea se revarsă pe străzi. Sunt înlăturate lozincile ceuauşiste şi comuniste. Oamenii s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile.
Zeci şi zeci de mii de oameni se îndreptau spre centru. Armata, cei de la M.I. şi trupele de Securitate nu aveau ce face. Nu puteau provoca cel mai mare masacru din Europa secolului XX. Forţele de ordine au primit ordine să se retragă în cazărimi pentru a întâmpina confruntările cu manifestanţii, dar şi pentru a pregăti planul de a elimimina Revoluţia.
Se striga „Jos cu Ceauşescu!”, „Noi suntem poporul”, „Armata e cu noi”, „Libertate”, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”.
În acest timp, Nicolae Ceauşescu se adresa naţiunii prin intermediul Televiziunii Române.
Din rândurile mulţimii, se organizează un comitet care intră în sediu pentru a prezenta cererile timişorenilor: demisia lui Ceauşescu, demisia guvernului, alegeri libere, înfiinţarea unui centru de anchetă pentru lămurirea opresiunii de la Timişoara, tragerea la răspundere penală a celor care au dat ordin să se tragă în oameni, punerea în libertate a deţinuţilor politici, morţii să fie daţi familiilor pentru a fi îngropaţi creştineşte, reforma învăţământului – libertatea presei, a radioului şi a televiziunii.
Autorităţile comuniste au pregătit o manifestaţie pro-Ceauşescu, iar pentru asta, în balconul Operei erau deja montare microfoane, staţiile de amplificare, în momentul în care cei care şi-au asumat să fie liderii revoluţiei au ajuns acolo. Ei au schimbat balconul de la Judeţeana de Partid, acolo unde au urcat prima dată. Culmea e că la Operă erau deja şi doi operatori.
Lorin Fortuna a fost unul din personajele centrale ale Revoluţiei din decembrie 1989, de la Timişoara. A înfiinţat în ilegalitate, în balconul Operei, pe 20 decembrie, alături de Claudiu Iordache, Frontul Democratic Român (dizolvat în februarie 1990).
În faţa a peste 100.000, se proclamă Timişoara drept primul oraş liber al României. Au urmat două zile în care Timişoara a fost singură. De abia pe 22 decembrie, Nicolae Ceauşescu au părăsit cu elicopterul sediul Comitetului Central. A urmat schimbul de regim.
Până în 20 decembrie 1989, la Timişoara au murit 72 de persoane şi au fost rănite aproape 300.
Lugoj, al doilea oraş revoluţionar din ţară, după care au urmat apoi Arad, Braşov, Cugir, Târgu-Mureş, Deva, Sibiu, Alba Iulia, Ploieşti…Într-un final a venit şi Bucureştiul.