În weekendul 5-7 mai, Pensiunea Alpin din Luncanii de Jos, Primăria Tomești și Ghidul Banatului vă invită la un festival al păstrăvului și al traseelor turistice, de la poalele Munților Poiana Ruscă. Este un moment bun să descoperiți sau să redescoperiți o zonă extraordinar de frumoasă din județul Timiș.
De vineri 5 mai, până duminică 7 mai, Mircea Borș, administratorul Pensiunii Alpin vă așteaptă cu păstrăv proaspăt, gătit în toate felurile, inclusiv afumat, cu mămăliguță ca în Țara Făgetului, cu papanași și cu multe alte bunătăți. Toate acestea vor fi condimentate, în fiecare seară, cu muzica bună a formației New Levites și cu un foc de tabără. Rezervările la pensiune pentru perioada festivalului se pot face la numărul de telefon 0751.758.783. Cazarea și masa este contracost, dar participarea la activități și trasee turistice este gratuită.
Program bogat de activități
Sâmbătă și duminică, turiștii vor fi preluați de un ghid pentru o vizită la mai multe obiective din zonă. Se va putea vizita Cascada Șopot-Poieni, Mănăstirea Izvorul lui Miron-Românești, biserica de lemn de la Românești și cea de la Curtea, Muzeul Sticlei-Tomești, Valea lui Liman, Mănăstirea-Luncanii de Sus și satul vchi de peste 650 de ani și altele. De asemenea, există numeroase trasee montane care pot fi parcurse cu mountain bike și enduro pentru cei mai aventuroși, dar și variante asfaltate pentru cei mai rezervați. Aici se află și celebru deja Transluncani, cel mai spectaculos drum asfaltat din vestul țării.
Cazarea se poate face în camere de două, trei și patru locuri de la Pensiunea Alpin. Vă recomandăm să vă rezervați locurile din timp pentru că acestea sunt limitate. Cei care nu doresc să se cazeze pot participa la gratuit la vizitele de pe traseele turistice, la focul de tabără din fiecare seară și la concertul formației New Levites.
Poveștile localnicilor spuse la un foc de tabără
Aici îl puteți întâlni și pe nea’ Nelu, din Luncanii de Jos, unul dintre localnicii care au lucrat, pe vremuri, la păstrăvărie și știe istoria acestor locuri.
„Am lucrat aici, când aparținea de Ocolul Silvic Coșava. Eu mă ocupam și cu înmulțirea păstrăvilor. Nu știu dacă știți dumneavoastră cum se mulgeau peștii. Aveam aici două bazine în care erau masculi și femele. Prindeam femelele și se apăsau ușor pe burtă și așa ieșeau icrele. După ce mulgeam două trei femele, prindeam un mascul și la fel procedam până se albea apa din troaca aia în care le strângeam și pe urmă le băgam în incubator. Scriam pe incubator data la care le-am pus și exact la 14 zile ieșea puietul”, povestește nea’ Nelu. El spune că totul se făcea sub o disciplină strictă și în zona de reproducție nu intrau decât muncitorii care aveau această ocupație ca să nu se compromită producția.
Deși s-a pensionat de mult, nea’ Nelu este cel care s-a ocupat s-a ocupat de păstrăvărie și când a fost refăcută de investitorul privat.
Locuri de cazare și meniu bazat pe pește
Pensiunea Alpin oferă 40 de locuri de cazare, terase în aer liber, bar, bucătărie și restaurant. Cu o specialitate de casă care nu poate fi ratată, păstrăvul gătit și servit cu mămăliguță și mujdei. De asemenea, meniul cuprinde și alte bunătăți, cum ar fi o ciorbă de pește originală și deserturi delicioase, printre care se numără clătitele cu brânză dulce, stafide și frișcă sau minunații papanași pufoși cu smântână și dulceață.
Administratorii livrează și pește proaspăt la domiciliu, în Lugoj, Făget și Timișoara, pe baza de comandă telefonică. Începând cu această primăvară, în afara păstrăvului proaspăt eviscerat și tras în vid, se va livra și păstrăv afumat. Dacă doriți puteți face o comandă la numărul de telefon 0751.758.783