Legendele ce înconjoară izvoarele de la Buziaș sunt la fel de bogate și fascinante precum apa lor minerală. De Ziua Mondială a Apei, ne îndreptăm privirile către aceste izvoare care au un loc special în inimile localnicilor și în istoria acestor locuri.
Reprezentanții Muzeului Banatului evocă astăzi, de Ziua Apei, o legendă care povestește că „moș Bâzieș”, care-și păstorea oile prin aceste locuri, ar fi dat de această apă. O altă legendă susține că un ciobănaș, auzind în jurul unui izvor niște „murmure” în pământ, s-a apucat să sape, însă din cauza emanațiilor de carbon și-a pierdut cunoștința și a fost salvat de ortacii lui. Din acel moment, au așezat o buturugă pe săpătura din care ieșea apa minerală și și-au făcut sălașul în apropiere.
Analiza chimică a apelor minerale a fost făcută pentru prima dată în 1805, iar izvoarele de la Buziaș au atras imediat atenția comunității științifice.
„Prima analiză chimică a apelor minerale a fost făcută în 1805. S-a dovedit că apa celui dintâi izvor cunoscut, Izvorul lui Mihai, ar fi avut 1311,6 mg/l bioxid de carbon. În anii 1811 și 1817, apele de la Buziaș au fost studiate de renumitul profesor Paul Kiteibel. Pe lângă Izvorul lui Mihai mai sunt trei: Izvorul lui Iosif, Izvorul de la Băile Reci și Izvorul Mare de la Băile Calde. Documentele vremii și comunicările de la Congresul medicilor și specialiștilor din 1884 au scos în evidență apa sa minerală, comparabilă cu cele mondiale renumite din Spa și Pyrmont”, arată cei de la Muzeul Banatului.
Reputația rapidă a apelor minerale a dus la declararea Buziașului drept localitate balneară în 1819. Îmbutelierea apei minerale a început în 1840, iar în 1850, aceasta era descrisă ca fiind o băutură de lux, câștigând apreciere la nivel internațional și obținând opt medalii, inclusiv una de aur la concursul de la Bratislava din 1920.
O curiozitate, pe care puțini și-o mai amintesc este faptul că pentru o perioadă de zece ani, Buziaș s-a mândrit cu Lacul Sfântul Anton, un loc magic unde vara puteai face plimbări cu barca, și iarna patinaj? Izvorât dintr-un izvor mineral spontan, acest lac a fost inima agrementului orașului până la dispariția sa bruscă.
Cu trecerea timpului, Buziașul a devenit o destinație apreciată, combinând plimbările prin „colonade” cu savurarea apelor minerale și descoperirea farmecului istoric al orașului. Astăzi, Buziașul rămâne un loc care îmbină armonios istoria și natura, atrăgând vizitatori din întreaga lume să descopere secretele sale și să se bucure de efectele vindecătoare ale apelor sale minerale.