Evenimente

Mini-vacanța s-a dus, cinematografele revin cu o porție de filme care merită tot timpul liber

Ghidul Banatului

După vacanță, revenirea e mai ușoară cu un ecran mare în față. Programul la cele trei cinematografe timișorene: Victoria, Studio și Timiș, pentru perioada 24-27 aprilie.

RETIM

Cinema Victoria

Fluturi și albine vii - expoziție

Weekendul acesta se aduc pe ecran trei filme românești care au făcut valuri anul trecut și se regăsesc acum în cursa pentru Premiile Gopo: CLARA, TIMING și APĂ ȘI TALPĂ. Regizori și actori din Timișoara pun în mișcare povești de viață, momente de cotitură și provocări fizice, pe care le poți (re)descoperi într-un focus local, cu miză națională. După proiecții, publicul poate sta de vorbă cu Olga Török, Lucas Neagu, Lucian Mircu și Mircea Gherase.

Săptămâna aceasta cinematografele se alătură și inițiativei #TimișoaraPentruTineri și propun trei filme cu și despre adolescenți, alegeri și consecințele lor. În SFINTE CAȘCAVAL! un adolescent își schimbă radical viața pentru a avea grijă de sora mai mică. TIMING te pune față în față cu regretele primei iubiri, iar HOȚII DE SUBIECTE îți spune povestea unor liceeni care se aventurează într-o afacere riscantă cu subiectele de la BAC.

Și la #FilmTherapy suntem ademeniți cu un subiect intens și o discuție pe măsură cu psihoterapeuta Iulia Crișan, după proiecția THE APPRENTICE – POVESTEA ORIGINII LUI TRUMP.

Dacă vă place să explorați dileme morale, nu-i de ratat nici avanpremiera RANA ÎNDOIELII, o poveste despre o avocată prinsă între lege și moralitate, sau drama biografică FĂRĂ SPERANȚĂ – PSIHANALIZA LUI JÓZSEF ATTILA.

Cei mai tineri dintre spectatori au și ei parte de aventuri care mai de care! În LENEȘI PE ROȚI, o familie se reinventează cu ajutorul unei rulote și al unei cărți de bucate moștenite. Iar în HITPIG: PURCELUȘUL DETECTIV, un porc simpatic cu instinct de erou pornește în misiunea de a salva animalele de companie dispărute.

Cinema Studio

Săptămâna aceasta, la Studio vă așteaptă povești care traversează continente, epoci și granițe. De la China lui Jia Zhangke la New York-ul lui Andrei Ujică și de la Europa balcanică la dilemele urbane de la Cinemateca Itinerantă – vă așteaptă o selecție care nu vă lasă să rămâneți pe pilot automat!

Programul începe de joi, cu o relație tensionată între oameni și timp. În DESTINE ÎN DERIVĂ, Jia Zhangke urmărește o iubire care se întinde pe două decenii și pe tot teritoriul unei Chine în continuă transformare.

Tot joi, în avanpremieră, TWST – THINGS WE SAID TODAY, cel mai recent film al lui Andrei Ujică, ne transportă într-un weekend din ’65, cu Beatles pe fundal, văzut prin ochii a doi tineri care încearcă să înțeleagă lumea în care tocmai au aterizat.

Retrospectiva GRANIȚA ÎN FILM ȘI ISTORIE, prezentată de Ceau, Cinema și Kinoatelje, își începe vineri traseul european la Timișoara și poposește la Studio cu o selecție care pune lupa pe frontierele (in)vizibile dintre oameni, națiuni și ideologii. Ai ocazia să vezi BOOGIE ROȘU – tragicomic și jazzistic, în copie proaspăt restaurată, INIMI FĂRĂ FRONTIERE – o melodramă despre orașe și relații divizate, în Europa postbelică, ÎN ACEA ZI FRUMOASĂ – o comedie amară despre apartenență și identitate, plasată într-o comunitate slovenă sub ocupație italiană, CORP MIC – o călătorie spre o graniță fragilă, cea dintre viață și moarte, într-o Italie arhaică și POVEȘTI DIN PĂDUREA DE CASTANI – un poem vizual la granița dintre Iugoslavia și Italia, despre dorința de a fugi și ce lăsăm în urmă atunci când trecem hotarul. Proiecțiile sunt însoțite de introduceri sau discuții în limba engleză alături de curatorii Jasna Pintarič și Ionuț Mareș.

Și Cinemateca Itinerantă continuă explorarea granițelor, dar pe plan emoțional, cu PAS ÎN DOI de Dan Pița. Prietenie, iubire, gelozie: unde începe una și se termină cealaltă? În program mai regăsiți și DIAMANT BRUT, o radiografie a obsesiei de a fi „cineva” într-o lume care cere doar spectacol, iar pentru cei mici, o reinterpretare a clasicului BAMBI, care ne reamintește că pierderea și curajul merg adesea mână în mână.

Cinema Timiș

Săptămâna aceasta, la Timiș, tranziția se face blând – cu sirtaki, pictură impresionistă, astronomie pentru minți curioase și două concerte atât de intense, că se simt mai live decât live-ul. Un restart cum se cuvine!

Programul începe ușor, dar sigur, cu ZORBA GRECUL și un pahar imaginar de vin. Vineri seara, se dansează grecește cu Anthony Quinn în rolul care l-a făcut nemuritor, într-o proiecție clasică din seria #TimelessTimiș.

Sâmbăta începe cu pensula lui Monet – un documentar-pastel care nu-l idealizează, ci îl apropie pe pictorul luminii, dar și al întunericului interior, proiectat în reluare. Mai târziu, se schimbă tonul, dar se păstrează emoția cu unul dintre cele mai tandre filme japoneze din ultimii ani – CULORILE SUFLETULUI. Pe seară, obiectivul se mută în deșert, printre acorduri scrise pentru dune și gladiatori. HANS ZIMMER revine pe ecran cu orchestra care vă face pielea de găină și vă amintește cum sună cinemaul la volum tare.

Duminică programul începe cu capul în stele la COPII ÎN SPAȚIU, un spectacol interactiv de astronomie în VR, pentru copii curioși și părinți visători. urmează fantezia cu ALBĂ CA ZĂPADA, în varianta modernă, dar tot cu păduri vrăjite și oglinzi vorbitoare. Mai târziu, AMATORUL – un thriller cu Rami Malek pe urmele propriei traume, te ține în tensiune ca să te pregătească pentru finalul serii: PINK FLOYD AT POMPEII, un film-concert legendar, remasterizat 4K, în care publicul lipsește, dar care se simte mai viu decât multe live-uri de azi.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns