Locuri din Banat

Muzeul din Banat unde poți vedea bucăți de meteorit și roci din adâncurile pământului

Banatul se poate mândri cu o sumedenie de obiective extrem de bine cunoscute. Cascada Bigar, clisura Dunării, chipul lui Decebal, parcuri naturale, mănăstiri, cetăți și castele, toate fac parte din palmaresul turistic al zonei. Chiar și așa însă, există și unele obiective mai puțin cunoscute însă care ar trebui să se bucure de mai multă notorietate. Nu doar pentru ce oferă ci mai ales pentru povestea din spatele apariției acestora.

RETIM

Unul dintre obiectivele turistice care ar trebui să fie vizitat de mult mai mulți oameni decât îi trec în prezent pragul este un muzeu dedicat dedesubturilor pământului. La Ocna de Fier, în Caraș-Severin, există un muzeu dedicat mineritului, pietrelor care mai de care mai frumoase, rocilor de o frumusețe rară și chiar celor care vin din alte lumi. Este creația unui om care, până la vârsta de 96 de ani, a muncit cu spor și drag în domeniul mineralogiei.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Cine a fost “maestrul pietrelor frumoase”

Constantin Gruescu este unul dintre cei mai importanți mineralogi estetici din câți au trăiti în România. Casa Binelui, așa cum și-a denumit locuința din Ocna de Fier, transformată în muzeu acum mai bine de 50 de ani, este locul în care vizitatorii pot admira formațiuni venite parcă din alte lumi. Unele, cum este bucata de meteorit din interiorul muzeului, chiar vin din spațiul extraterestru.

S-a născut la Dognecea, la 12 aprilie 1924. A crescut dezvoltându-și o pasiune de neegalat pentru minerit, pentru cei care iubeau efectiv să cotrobăie prin adâncurile pământului. De-a lungul anilor, a strâns în colecția personală minerale și roci din toți Munții Banatului. Fără să își dea seama, a pus bazele Muzeului de Mineralogie Estetică a Fierului, pe care l-a amenajat chiar la el acasă. Muzeul avea să pună localitatea Ocna de Fier pe harta mondială a fanilor mineritului estetic.

“Alături de Tanti Mia, soţia sa, care l-a însoţit de-a lungul zecilor de ani în activitatea sa în slujba binelui, Nea Costică Gruescu a fost un om deosebit, un om care a iubit locul său natal şi l-a făcut cunoscut pretutindeni. Cei care răsfoiesc caietele sale de amintiri, cu înscrisuri lăsate drept dovadă a celor care au trecut pe aici, vor găsi nume de oameni importanţi din ştiinţă şi cercetare, din politică şi administraţie, din cultură şi educaţie, reprezentanţi ai caselor regale, ai bisericii, oameni importanţi şi simpli, elevi, studenţi, maturi şi bătrâni. Pasiunea sa dedicată geologiei acestor plaiuri va dăinui pe mai departe prin donaţiile sale oferite unor instituţii din România şi de pe mapamond, precum şi ce ne oferă şi astăzi Casa Binelui din Ocna de Fier”, a declarat preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, apropiat al marelui mineralog Constantin Gruescu, pentru Agerpress.

Constantin Gruescu a primit o grămadă de medalii și ordine de-a lungul vieții. A fost recunoscut cu medalia Crucea Naţională „Serviciul Credincios”, cls. a III-a, de către președintele României, iar la nivel local, a fost ales Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin, al municipiului Timişoara, oraşului Bocşa, comunelor Ocna de Fier şi Dognecea. Însă pentru el, totul se rezuma la roci, la formațiuni cât mai frumoase, ieșite din comun, strălucitoare.

Muzeul astăzi

Muzeul lui Constantin Gruescu din Ocna de Fier, denumit în localitate „Casa Binelui”, este primul muzeu particular de minerale estetice din România care funcționează din anii 1950. Multe dintre exponatele strânse de Constantin Gruescu de-a lungul timpului au fost donate muzeelor – Muzeul din Iași, Muzeul Banatului din Timișoara, locuri unde sălile respective îi poartă numele, iar unele flori de mină se află acum în colecții particulare, pietrele lui intrând și în colecția reginei Beatrice a Olandei.

Așa cum a fost timp de peste 50 de ani, muzeul din Casa Binelui din Ocna de Fier, dedicat geologiei estetice, se poate vizita gratuit. Însumează o colecție uriașă de roci de toate tipurile, care mai de care mai frumoase și ieșite din comun. În odaia-muzeu a d-nului Constantin Gruescu ne putem familiariza cu numeroase mostre de granaţi, galenă, pirită, calcopirită, blendă, stibină, hematit, oligist, magnetit, limonit, silicaţi, sulfaţi, carbonaţi, cuarţ, calcedonie, opal etc.

În mod deosebit trebuie remarcată prezenţa calcitului, într-o bogăţie de forme cristaline, de la cristale de câţiva milimetri până la macrocristale de 10-15 cm, dispuse izolat în druze şi geode. De asemenea, atrag atenţia oaspeţilor geodele gigantice de cuarţ de până la 80-90 cm înălţime, dar şi rarităţile mondiale ale maclelor acestui mineral: macla coaxială cu concreşteri radiale – denumită „macla Gruescu” – descoperită pentru prima dată în lume la Ocna de Fier şi macla japoneză. Iar multe din pietrele sale sunt unicat, unele valorând chiar sume costisitoare.

Citiți aici o cronică de muzeu completă despre impresionanta colecție din Casa Binelui de la Ocna de Fier, unde veți găsi nu doar infrmații ci și fotografii din muzeul maestrului Gruescu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns