Locuri din Banat

Orașul din Banat cu șase muzee: istoria presei, povestea pictorului șvab și alte comori din urbea cu 12.000 de locuitori

foto: Wikipedia
Ghidul Banatului

Muzeul este un loc extrem de important într-o comunitate, oricât de mare sau de mică ar fi aceasta. Este locul în care învățăm cum au fost lucrurile înainte de vremurile pe care le trăim acum. Cu bune, dar și cu rele. Cum ne-am dezvoltat, unde am greșit, unde am făcut bine ce am făcut ca nație sau oraș și la ce trebuie să avem grijă ca să nu ne repetăm necazurile. Într-un oraș oarecare, există cel puțin un muzeu, dar nu mai mult de două sau trei.

RETIM

Într-un oraș din Banat însă, există nu doar un muzeu sau două, ci șase. Raportat la numărul de locuitori, pentru fiecare 2000 de oameni există un muzeu aici. În comparație cu Lugojul, de exemplu, un oraș considerat capitală culturală a Timișului, raportul este de un muzeu, singurul din orașul de pe Timiș, la 44.000 de locuitori. Orașul cu șase muzee este Jimbolia.

Fluturi și albine vii - expoziție

Situat în Banatul românesc, în Jimbolia trăiesc astăzi 12.000 de oameni. Fiind un oraș extrem de mic, Jimbolia a vrut să se remarce pe harta culturală bine închegată a Banatului, așa că a amenajat șase puncte muzeale. Printre cele mai importante muzee de aici regăsim Muzeul Presei din România “Sever Bocu”, singurul de acest fel din țară. Casele memoriale sunt și ele puncte muzeale, marcând istoria orașului și a zonei. 

Muzeul Presei din Jimbolia

foto: Art Encounters

Dintre cele șase puncte muzeale, Muzeul Presei din Jimbolia este de departe cel mai renumit al orașului. Există din anul 2007, fiind înființat de către Petre Stoica, poet și publicist român care s-a stins din viață în anul 2009. Acesta a donat întreaga sa colecție uriașă de ziare, cărți, publicații și reviste pe care le-a adunat de-a lungul vieții, colecția fiind cea care stă la baza muzeului. Albina Românească (1837), Dacia Literară (1867), Universul (1884), Scânteia (1944), Renaşterea Bănăţeană (1989) sunt doar câteva publicaţii din România care pot fi citite în muzeu. Pe lângă acestea, alte comori ale presei și vieții editorialiste ale României pot fi descoperite de cei care vizitează muzeul. 

Casa Memorială Ştefan Jäger

Ridicată la 1969, Casa Memorială ‘Ştefan Jäger’ este locul în care vizitatorii pot descoperi tainele și talentul pictorului român de etnie germană Ştefan Jäger, care a trăit între 1877-1962. Supranumit şi “pictorul şvab”, acesta era cunoscut pentru picturile sale care descriu istoria, viaţa şi obiceiurile şvabilor bănăţeni. 

Pe 4 aprilie 1996, casa a fost deschisă ca și punct muzeal după renovare. În componenţa casei găsim atelierul de pictură al maestrului, o secţie de arheologie, o sală cu imagini ale personalităţilor din Jimbolia, o cameră şvăbească, iar holul este destinat expoziţiilor temporare. 

foto: Banatul Azi

Atelierul pictorului a rămas neschimbat şi aici pot fi găsite, pe lângă obiecte personale ale pictorului, mai multe lucrări realizate de acesta. Pictura care iese cel mai mult în evidenţă este portretul familiei, despre care se spune că privirea celor pictaţi este îndreptată spre vizitator, din orice unghi ai privi.

Alte muzee din Jimbolia

Muzeul Căilor Ferate din Jimbolia este la rândul său un loc de neratat. Este deschis la cerere, pentru doritori. La fel stau lucrurile și în cazul Casei Memoriale „Dr. Karl Diel”. La Muzeul „Florian” al Pompierilor din Jimbolia, orarul de funcționare este de luni până vineri, între 8:00 și 16:30, așa cum este și la muzeul dedicat presei. Găsiți informații complete despre muzeele din Jimbolia pe site-ul oficial al orașului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns