Primăria Băile Herculane va interveni pentru a pune în siguranță versantul din spatele Băilor Neptun, cu sprijinul Romsilva – Direcției Silvice Caraș-Severin, au anunțat reprezentanții Herculane Project, cei care se ocupă de conservarea și punerea în siguranță a celebrei clădiri.
Reprezentanții Primăriei, printre care Primarul Cristian Miclău, Dumitrache Aurelia (Secretar), Cristian Moldovan (departament urbanism) s-au întâlnit cu reprezentanți ai altor instituții precum MAI – Instituția Prefectului, ISU Caraș-Severin prin Lt. Col. Ionel Petru Tilca, ai Consiliului Județean Caraș-Severin și ai Administrației Parcului Național Domogled-Valea Cernei pentru a discuta despre etapele și calendarul lucrărilor de intervenție.
Astfel, s-a decis ca igienizarea vegetației joase să fie responsabilitatea Romsilva, iar degajarea grohotișului să fie efectuată de Primărie. Monumentul va fi asigurat printr-o metodă minim invazivă în acord cu indicațiile autorităților relevante, în sarcina Primăriei. Un reprezentant Herculane Project va fi prezent la fața locului în timpul lucrărilor pentru a asigura că acestea se desfășoară conform planului.
Calendarul lucrărilor de intervenție a fost propus de Primar și de Prefect. Astfel, până la 31 martie, Direcția Silvică Caraș-Severin va igieniza strict fâșia dintre limita de proprietate și începutul fondului forestier. Până la finalul lunii mai sau chiar mai devreme, Primăria va interveni pentru a degaja aluviunile și grohotișul. În același timp, Primăria va întocmi proiectul de punere în siguranță a versantului.
Herculane Project, eforturi disperate pentru salvarea clădirii
Tinerii arhitecți de la Asociația timișoreană „Locus”, cea care stă în spatele Herculane Project, au transmis către Ministerul Culturii o cerere de înscriere a Ansamblului Istoric Băile Herculane, cu valoare universală excepțională, în Patrimoniul Mondial UNESCO, Lista The Great Spa Towns of Europe, cât și Nota de Fundamentare elaborată în limba engleză conform directivelor parte din Ghidul Operațional al UNESCO, modificate în anul 2021.
În cadrul cererii au fost expuse și eforturile pe care Asociația „Locus” le depune din anul 2017 pentru a conserva și salva Băile Neptun, monument istoric de interes național inclus pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa pentru anul 2022, cât și investițiile publice și private din cadrul arealului istoric.
„Dacă ansamblul de la Herculane ar fi inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, în primul rând ar fi o recunoaștere internațională a situ-ului și am deveni mai responsabili. Va trebui elaborat un plan de management foarte exact, regimul de protecție va trebui respectat în litera legii, intervențiile care se vor face pe monumente vor trebui făcute într-un alt calibru, deoarece nu ne mai putem juca cu aceste monumente. Această etichetă vine cu o responsabilizare mai mare atât pentru sectorul privat cât și pentru cel public. Există și o serie de axe de finanțare pentru monumente, iar cele care sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO pot primi finanțări mult mai mari”, spune Oana Chirilă, președinta Asociației Locus.
Pentru salvarea și conservarea clădirii emblematice a Băilor Neptun, reprezentanții asociației au reușit să strângă peste 90.000 de euro, plus materiale de construcții. Din acești bani au executat mai multe lucrări de conservare și au reușit să evite, până acum, prăbușirea clădirii. Doar că, în ciuda tuturor eforturilor depuse, trei sectoare ale Băilor Neptun sunt în pre-colaps, ceea ce înseamnă că în curând se vor prăbuși.
Istoric Băile Neptun
Amplasată între un versant de munte abrupt și râul Cerna din sud-vestul României, clădirea Băile Neptun face parte din orașul termal Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. Primele înregistrări documentate despre Băile Herculane datează din anul 153 d.Hr. De atunci, situl s-a aflat sub dominație romană, maghiară, otomană și austro-ungară.
Clădirea Băilor Neptun a fost construită între 1883 și 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer. Situată pe un teren îngust, Băile Neptun au o suprafață totală de aproape 4.000 mp, adăpostind 63 de săli individuale de baie pentru tratament sau masaj și patru piscine comune de dimensiuni mai mari.
Proiectată în stil eclectic, clădirea Băilor Neptun are o fațada principală tratată cu cărămidă aparentă, finisată parțial cu tencuială și îmbogățită cu ornamente. La momentul construirii sale, clădirea era cel mai modern spa din Europa. Centrul său de tratament medical s-a lăudat cu medici renumiți, precum și cu vizite ale personalităților eminente ale vremii care au venit să se bucure de activitățile culturale și de agrement oferite. Printre cei mai de seamă invitați s-au numărat membrii familiei regale habsburgice, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei – cunoscută sub numele de Sissi – și împăratul Franz Josef.
După căderea comunismului în România în 1989, stațiunea istorică Băile Herculane a continuat să se degradeze, inclusiv remarcabilele Băi Neptun, care au fost abandonate și au căzut în decădere odată cu abandonul total al clădirii din 2004 încoace. În ciuda faptului că au fost declarate monument de clasa A în anul 1980, Băile Neptun au suferit o degradare continuă, din cauza infiltrațiilor de apă și a intervențiilor neconforme executate după privatizare. Din cauza lipsei de finanțare, doi pereți structurali și un acoperiș s-au prăbușit în 2019. Ulterior o serie de intervenții temporare au fost executate cu ajutorul societății civile sub coordonarea unei echipe de voluntari, dar clădirea continuă să se degradeze în ritm alert. Cu toate acestea, clădirea continuă să se degradeze într-un ritm rapid. În decembrie 2021, un perete structural de la etajul superior s-a prăbușit din cauza infiltrațiilor de apă, ceea ce subliniază starea avansată de degradare a clădirii.