Rețete bănățene

Paștele în Banat: Cum vopsim ouăle cu legume sau fructe pentru culori naturale

În Săptămâna Mare de dinainte de Paște, gospodinele din satele bănățene se pun pe vopsit ouă. Fac cât să ajungă vreo două-trei săptămâni pentru că, potrivit tradiției, se ciocnesc și se mănâncă ouă cel puțin 12 zile după Paști, în fiecare dimineață, după ce oamenii casei iau mici îmbucături de pâine cu vin primită de la biserici.

RETIM

În ultimii ani, tot mai multe gospodine recurg la coloranți artificiali pentru a colora ouăle de Paște. Acești coloranți nu numai că nu sunt sănătoși, ci și dau ouălor un aspect fals, care nu se compară cu cel dat de legumele naturale care schimbă culoarea cojii ouălor într-una cu adevărat de sărbătoare. Există mai multe legume pe care bănățencele le folosesc pentru a vopsi ouă de Paști cu ele, fiecare dând ouălor culori vii și plăcute ochiului.

Fluturi și albine vii - expoziție

Foile de ceapă roșie pentru culoarea roșu deschis

Cojile de ceapă roșie, deși sunt extrem de fragile, sunt foarte eficiente pentru colorarea ouălor de Paște în roșu. Sigur, poți pune în apa în care clocotesc ouăle celebra vopsea roșie de la plic, însă și mai indicat este să pui cojile de la 6-8 cepe roșii, alături de 4 căni de apă, la fiert timp de jumătate de oră. Culoarea rezultată în urma acestui proces va fi un roșu aprins, însă care nu este altceva decât colorantul natural al cepei. Și nu, ouăle nu vor avea nici măcar o tentă de gust de ceapă roșie. Pentru forme precum cele de frunză pe ou, se așează 

Sfecla roșie pentru culoarea roșu închis

Dacă vreți să folosiți sfecla roșie drept colorant natural pentru ouăle de Paște, procedura este una ușor diferită. Primul pas este fierberea zdravănă a ouălor. Dacă nu o faceți, și puneți ouăle nefierte în sucul de la zeama de sfeclă roșie, acesta va pătrunde până în mijlocul ouălor. Lăsați ouăle fierte bine în zeama de sfeclă roșie peste noapte. Dimineața, veți avea ouă de Paște de un roșu închis impresionant.

Spanacul pentru culoarea verde

Pentru ouă verzi de Paște, folosiți spanacul. În oala în care fierbeți ouăle de Paște, după ce acestea au început deja să se întărească, adăugați zeama verde din oala în care ați fiert în prealabil un kilogram de spanac. Lăsați să fiarbă pentru alte 15 minute până când ouăle se colorează într-un verde crud, pătrunzător, de-a dreptul deosebit. Nu adăugați direct frunzele de spanac în oala cu ouă, pentru că nu veți obține decât un verde spălăcit, mai degrabă un gri.

Afinele pentru culoarea mov

O culoare care place ochiului uman extrem de mult este movul. Pentru un mov intens și cu adevărat deosebit pentru ouăle de Paște, puteți folosi afine, chiar și din cele congelate pe care le găsim la mai toate magazinele. Puneți afinele la fiert timp de 30 de minute într-o oală cu 4 căni de apă. Mai apoi, introduceți ouăle și lăsați-le să fiarbă 10 minute în compoziție. Vor rezulta ouă de un mov intens, aproape inexplicabil, care vor fi cu siguranță atracția principală a bolului de ouă de Paști de pe masa voastră.

Frunze pe ouăle de Paște vopsite natural

Pentru a obține desene în formă de frunze pe ouăle de Paște, începe prin a degresa ouăle, spălându-le bine cu detergent de vase, după care acestea se usucă. Apoi se alege o frunzuliță care se fixează pe ou cu ajutorul degetului mare, după care se bagă oul într-un ciorap. Se întinde ușor ciorapul, trăgându-se de el din partea opusă feței cu frunzulița, iar când ciorapul s-a întins destul de tare cât să țină frunzulița lipită de ouă, se scoate cu grijă degetul cu care s-a fixat frunza. Se strânge ciorapul în jurul oului, și se răsucește până ciorapul care îmbracă oul s-a întins la maxim, după care, locul în care ciorapul a fost răsucit în jurul oului se leagă cu o ață.

Se procedează la fel cu fiecare ou în parte, iar apoi se pun în apă, printre cojile de ceapă, și se lasă să fiarbă 15 minute. Este foarte important să fie acoperite în totalitate de apă și coji de ceapă. După 15 minute se scot și se lasă să se răcească. Apoi se taie ciorapul, se scoate oul, se îndepărtează frunzulița sub care oul și-a păstrat culoarea inițială, și se ung ouăle cu untură sau slănină, după care se așează într-n coșuleț sau pe o farfurie. Eu am mers cu fiică-mea afară, am cules iarbă, am pus în coș, apoi am așezat ouăle.

Când vopsim ouăle de Paște?

Tradiția în Banat este simplă: putem pregăti ouăle, ingredientele pentru culori, apa, vasul în care le scoatem și așa mai departe. Dar în niciun caz nu fierbem ouăle de Paște în altă zi decât în Joia Mare. Povestea spune că atunci când Iisus era pe cruce, mama lui a plecat cu un coș cu ouă în mână spre Pilat, încercând astfel să îi ceară fiului ei cruțarea. Maria a scăpat de durere coșul lângă cruce. Ouăle din coș s-au înroșit de la sângele care picura neîncetat din rănile lui Iisus.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns