Muzeul pompierilor „Florian” din Jimbolia a fost înfiintat în anul 1993 la initiativa Asociatiei Pompierilor Civili Florian, cu sprijinul Primăriei Jimbolia şi a Muzeului Banatului din Timişoara pentru a ilustra nobila activitate a pompierilor voluntari care luptau împotriva incendiilor.
Prima formaţiune de pompieri de la Jimbolia a fost înfiinţată în anul 1875, cu 70 de membri şi zece muzicanţi. În 1902 a fost sfinţit drapelul donat de contesa Margareta von Csekonics.
În 1927 se instalează postul telefonic nr.54, iar în 1932 se pune în funcţiune prima sirenă şi clopot electric.
Muzeul deţine obiecte şi dotări specifice formaţiilor voluntare de pompieri din Banat, în perioada anilor 1880 – 1970, care au aparţinut Formaţiei Civile de pompieri a oraşului Jimbolia, precum şi numeroase tablouri, fotografii, documente specifice, diplome şi trofee obţinute de pompierii voluntari la concursurile profesionale.
Una dintre vedetele expoziţiei este o maşină de pompieri produsă în Cehoslovacia, în anul 1952. O altă piesă de bază este pompa cu tractiune hipo. Poate fi admirată şi pompă manuală Knauft din 1890. La fel de valoroasă este şi motopompă Rosenbauer (1935).
În muzeu se găsesc numeroase obiecte folosite de pompieri din Jimbolia de-a lungul timpului: trompetă de apel, sabia parade comandant, ambele din 1880, uniforme şi echipamente de mai bine de un secol. Felinare (1880), coifuri de paradă şi intervenţii (1880), precum şi drapel şi eşarfă de paradă (1902) sau albume de formaţie.
Sf. Florian este şi patronul oraşului Jimbolia şi ocrotitor împotriva incendiilor şi inundaţiilor. Statuia Sfântului Florian a fost înălţată înainte de 1866, în centrul Jimboliei, pentru a apăra localitatea de calimităţile care au afectat-o după colonizarea şvabilor. El a fost introdus şi în stema Jimboliei.
Jimbolia este cunoscută astăzi şi pentru cele şase muzee: Muzeul „Ştefan Jäger”, Muzeul Pompierilor, Muzeul Presei „Sever Bocu”, Muzeul Fundaţiei „Petre Stoica”, Casa memorială „Dr. Karl Diel” şi Muzeul Feroviar.
SURSA FOTO: expro360.ro