INEDIT

Sală de cățărare unică în România, construită la Timișoara. Înălțimea zidului de cățărare este de 13 metri. E dotată și cu două săli de bouldering FOTO

Ghidul Banatului

Escalada sportivă își are originile în alpinism, dar în ultimii ani s-a dezvoltat separat, în interior, devenind o activitate recreativă populară în țările occidentale, ceea ce a dus și la recunoașterea sa de către Comitetul Internațional Olimpic. Cățărarea a devenit sport oficial al Jocurilor Olimpice în 2021. În România sunt multe săli cu panouri de cățărare, însă toate au fost amenajate în clădiri deja existente, în special în hale industriale. Prima sală construită de la zero pentru acest sport se află la Timișoara, în zona Căii Aradului. Inițiativa aparține unor pasionați de escaladă sportivă, care se ocupă de această activitate din 2008.

RETIM

„Este o clădire la care am visat de mult, de când am deschis, în 2008, sala din fosta fabrică de pălării. Când am început această activitate, nu exista astfel de infrastructură în Timișoara. Prima dată a fost un zid la stadionul Știința. Apoi au mai apărut diverse spații improvizate în garaje și alte locuri. Hala de la fabrica de pălării a fost demolată și s-a construit acolo un cartier, iar noi ne-am mutat dintr-o chirie în alta. Ne-am dorit un spațiu pe care să-l putem amenaja de la început ca o sală de cățărat. Este prima clădire din România care a fost gândită ca o sală de cățărat”, a spus Adrian Margea, unul dintre inițiatorii proiectului One Move din Timișoara.

Fluturi și albine vii - expoziție

Terenul de la marginea orașului, a fost achiziționat în urmă cu trei ani, când s-a pus și piatra de temelie a construcției. A durat mult până a fost finalizată.

„Am umblat mult în vestul Europei pentru a vedea modele de săli și pentru a ne inspira. Cred că am valorificat la maximum terenul pe care l-am putut achiziționa. Am investit în ideea de viitor și nu ne așteptăm să ne recuperăm investiția foarte repede. Este o investiție pe termen lung. Vrem să crească numărul de practicanți și sportivi, astfel încât să ne putem dezvolta și noi, iar beneficiile se vor întoarce către partea sportivă. Vrem să organizăm competiții de seniori, naționale și internaționale”, a mai declarat Adrian Margea.

Clădirea este gândită pe trei etaje. La parter se află recepția și o cafenea lounge, plus spațiul principal cu zona de escaladă pe înălțime. La primul etaj sunt vestiarele, la etajul doi se află prima sală de bouldering – pentru începători și intermediari, iar la etajul trei se află a doua încăpere de bouldering, pentru avansați. Înălțimea zidului de cățărare este de 13 metri, însă în exterior se va monta un panou care va ajunge la 15 metri.

„Sunt trei discipline diferite. Escalada de dificultate, unde contează cine ajunge cel mai sus pe un traseu dificil; escalada de viteză, unde traseul este destul de ușor, dar contează timpul – aceasta este partea spectaculoasă, cu alergarea pe verticală; și boulderingul, unde traseele sunt mult mai scurte, dar mai intense, fiind nevoie de creativitate pentru a descoperi cel mai scurt traseu, tot contra timp. Toate trei sunt discipline olimpice. În primul an, cele trei au fost combinate, iar anul acesta escalada de dificultate și boulderingul au fost organizate împreună, iar escalada de viteză separat”, a explicat Adrian Margea, fost participant la Cupa Mondială, cel mai bun rezultat al său fiind o clasare în primii 30.

Sala de cățărare One Move din Timișoara a fost inaugurată cu o Cupă a României pentru copii – primul concurs de escaladă pentru copii din orașul de pe Bega, dar încă nu este deschisă publicului, deoarece mai sunt necesare câteva amenajări interioare.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns